«
Varlık Yönetim Şirketleri Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Varlık yönetim şirketleri ülkemizde son yıllarda oluşturulan bir yapı olmakla birlikte, kamuoyunun yeterli bilgi sahibi olmadığı bir alandır. Bu nedenle çeşitli mecralarda bu şirketler hakkında çok sayıda spekülasyon yapılmakta, bu durum da doğal olarak vatandaşların kafasını karıştırmaktadır.

İşte tüm bu bilgi kirliliğini gidermek için tüm yönleri ile ele alacağımız yazımızda varlık yömetim şirketleri hakkında bütün detayları bulmak mümkündür.

Varlık Yönetim Şirketi Nedir?

Çeşitli nedenlerle ödenememiş kredileri, tahsilat süresi geçmiş alacakları bankalardan veya diğer finans kurumlarından satın alarak borçlunun ödeyebileceği şartları oluşturan kurumlara verilen isim olan varlık yönetim şirketleri, diğer bir deyişle borcu yeniden yapılandırma kurumlarıdır. Finans sektörüne girdiği 2002 yılından itibaren Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) tarafından denetime tabi tutulan bu şirketler, borçlu üzerindeki yasal kısıtlamaların kaldırılmasına yardımcı olur. BDDK lisansı almadan işlem yapamadıkları gibi, halen kayıtlı 15 şirket bulunmaktadır.

Varlık Yönetim Şirketleri Neden Borçları Devralır?

Bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları için ödenmemiş borçlar uzun süre tahsil edilemediği takdirde ekstra maliyet anlamına gelmektedir. Hukuksal girişimlerin neden olduğu masraflar ve diğer maliyetlerden kurtulmak isteyen bankalardan ihale yolu ile varlık yönetim şirketleri bu borçları devralır. Devir işlemlerinin sonuçlanması ve BDDK tarafından onaylanması ardından alacaklar tümüyle bu kurumların sorumluluğu altına geçmiş olur ve tahsil etmek için harekete geçerler.

Bankaların Alacaklarını Borçlulara Haber Vermeden Devredebilir mi?

Herhangi bir banka ya da finans kuruluşu ile anlaşmaya varılırken taraflar karşılıklı imzalarla çeşitli taahhütlerde bulundukları bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmelerde yer alan çok sayıda maddelerden bir tanesi de borcun tahsil edilemediği takdirde üçüncü şahıslara devredilebileceği ile ilgilidir. Dolayısı ile anlaşma sırasında bu sözleşmeyi imzalayan herkes, bankanın gerekli gördüğü hallerde alacağını varlık yönetim şirketlerine devrolacağını kabul etmiş olmaktadır. Devir ardından borçlunun muhatabı banka değil, alacağı devralan şirkettir.

Borcu Varlık Yönetimine Devrolanlar Ne Yapmalıdır?

Doğru yönetildiği takdirde borçlunun rahat nefes alması için önemli bir fırsat olan varlık yönetim şirketleri, alacağı devraldıktan sonra borçlu iletişime geçer. Ancak sistemin kurulması ile birlikte çok sayıda dolandırıcı da harekete geçmiş ve bu şirketler üzerinden arama yaptığını söyleyerek vatandaşları dolandırmaya kalkmıştır. Bu duruma düşmemek için;

  • BDDK internet sitesinden bu şirketlerin tam listesini incelemeniz,
  • Arayan şirket yetkilisinden borcunuza dair evrakları istemeniz, detaylı bilgi talep etmeniz,
  • Şirket tarafından atanacak kredi çözüm uzmanı ile iletişime geçmeniz,
  • Borcunuzu ödediğiniz takdirde “Borcu yoktur” yazısı almanız,

tavsiye edilmektedir.

Varlık Yönetim Şirketleri İle Anlaşırken Dikkat Etmeniz Gerekenler?

Yukarıda sıraladığımız uyarıların ardından sizinle iletişime geçen şirket yönetici ile tüm detayları konuşmanızda yarar vardır. Bu anlaşma esnasında aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz, ileride doğması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçecektir:

  • Size sunulan ödeme planındaki tarih, taksit ve taksit tutarlarını iyi inceleyin.
  • Anlaşma sonucu yapılandırılan güncel borç miktarınızı öğrenin.
  • Anlaşma sırasında yaptığınız ön ödeme miktarına dair şirket temsilcisinden yazılı belge alın.
  • Sonradan çıkması muhtemel masrafların nüne geçebilmek adına borcunuza ait varsa haciz ve bloke gibi engellemeler hakkında şirket temsilcisi ile görüşün.
  • Borcunuzu öderken kullanacağınız ödeme kanallarını iyi seçin.

Şirketler Alacaklarını Nasıl Tahsil Eder?

Bankalardan ihale sonucu devralınan borçlar varlık yönetim şirketlerinin sermayesini oluşturan temel unsurlardır. Bu nedenle tahsilat sırasında uygulayacakları politika tamamen şirketin yapısı ile ilgilidir. Bu şirketlerin çalışma şeklini düzenleyen yasal yönetmeliklerde borçluya taksit veya indirim yapacaklarını taahhüt eden bir madde bulunmaz. Ancak bazı şirketler sermaye güçleri doğrultusunda faiz indirimine gidebildiği gibi bazıları gitmemektedir. Bu nedenle varlık yönetim şirketine devrolan borcunuz varsa, şirket hakkında kapsamlı bilgi edinmeniz önerilir.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Avantajları Neler?

Bankalar veya diğer finans kurumlarımdan kullanılan kredilerin çeşitli nedenlerle geri ödenememesi elbette tercih edilmeyen bir durumdur. Ancak borcun varlık yönetim şirketlerine devrolması aynı zamanda ödenmesi için yeni bir fırsat olabilir. Bu sayede;

  • Banka alacağını devrettiği için acil bir durum ya da iş için kredi talebinize olumlu yanıt verebilir.
  • Geri ödenmeyen kredi ya da kredi kartı ödemeniz görünmeyeceği için kredi notunuz yükselebilir.
  • Elde edeceğiniz finansal özgürlük sayesinde diğer finans alanlarını da kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Borcunuzu ödemiş olmanız nedeni ile rahatlama hissedersiniz.

Ülkemizdeki Varlık Yönetim Şirketleri Listesi

Şayet sizin de bu şirketler devrolmuş borcunuz varsa ya da bilgi edinmek isterseniz Aşağıdaki listede BDDK tarafından lisans almış varlık yönetim şirketleri ve iletişim numaralarından temasa geçebilirsiniz.

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ

TELEFON NUMARASI

ADİL VARLIK YÖNETİM A.Ş.

850 455 23 45

ARMADA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 215 23 44

ARSAN VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 284 26 26

BİRLİK VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 351 19 40

BİRLEŞİM VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 347 07 77

BOĞAZİÇİ VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 344 07 00

DENGE VARLIM YÖNETİM A.Ş.

212 988 13 88

DOĞRU VARLIK YÖNETİM A.Ş

216 693 11 33

EFES VARLIK YÖNETİM A.Ş.

216 538 41 00

EMİR VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 438 35 35

GELECEK VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 381 61 00

HAYAT VARLIK YÖNETİM A.Ş.

850 480 70 70

HEDEF VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 805 08 18

İSTANBUL VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 367 36 45

MEGA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

216 318 74 74

MED-AY VARLIK YÖNETİM A.Ş.

312 442 36 80

SÜMER VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 217 69 00

VERA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 344 07 00

YUNUS VARLIK YÖNETİM A.Ş.

212 268 34 00

İlginizi çekebilir: Kredi Notu Düşük Olanlara Kredi Veren Bankalar

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *