«
Stevia (Şeker Otu) Yetiştiriciliği Bilgi Rehberi

Organik ürünler denilince son yılların akla gelen ilk bitkilerinden biri olan Stevia (Şeker Otu) yapay tatlandırıcılardan uzak durmak isteyenler için üretimi yapılan doğal bir tatlandırıcıdır.

Bu sıfır kaloriye sahip bitkiyi yetiştirmek ve merak edenler için hazırladığımız yazımız, merak edilen tüm sorulara yanıt vermesi özelliği ile tam bir rehber niteliğindedir.

Stevia Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Anavatanı Paraguay olarak bilinen bitki endüstriyel şekerin insan vücuduna verdiği zararların hiç birini vermeden şekerin tüm özelliklerini içeriğinde barındırmaktadır. Şeker otu yetiştiriciliği yapmak isteyenler için ise tohum ve fidan seçeneklerinden birini tercih etmelidirler.

Tohum İle Şeker Otu Yetiştiriciliği

Satın alınan tohumların öncelikle çimlenmesi gerektiğinden tohumlar 24 saat süre ile suda bekletildikten sonra nemli bir pamuğun da içerisinde bulunacağı poşete konulmalıdır. Ekimi yapılan bahar aylarından önce kurutulan tohumlar 10 haftalık bir süre ardından ekilmeye hazırdır.

Ancak genel olarak tohumlama ile şeker otu yetiştiriciliğiziraat mühendisi düzeyinde bilgi gerektiğinden genel olarak tercih edilmemektedir.

Fide İle Şeker Otu Yetiştiriciliği

Sıcak ve ılıman bir iklim seven şeker otu fidesi sıcaklığın 10 derece altına düşmeyeceği zamanda dikilmelidir. Çapalama işlemi ardından ölçülecek toprağın ideal ph aralığı 6 ile 6,5 düzeyinde olmalıdır. Fidelerin birbirine olan yakınlığı 50 cm dolaylarında olmalıdır ki, bu fidelerin sağlıklı beslenmesi adına oldukça önemlidir. Fidenin gövdesine yay şeklinde ve mümkünse organik gübre dökülmeli, yabani otların düzenli olarak temizlenmesine dikkat edilmelidir.

Stevia Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ilıman veya sıcak iklim arayan bir bitki olması nedeni ile bu özelliğe sahip pek çok ülkede yetiştirilen Stevia (Şeker Otu) tüketimine sadece 60 ülke tüketim izni vermiştir. Dünyaca ünlü Coca Cola içeceğinde de bulunan bitkiden yetiştirmek isteyenler aşağıdaki koşullara dair detaylara dikkat etmelidir

İklim

Latin Amerika kökenli bir bitki olması nedeni sıcak ve ılıman mevsimi seven bir bitki bu nedenle güneşi seven bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle bahar ayları başında dikimi yapılmalı ve sıcaklığın 10 derece altına inmediği bir alanda büyütülmelidir.

Sulama

Sulama sırasında dikkat edilmesi gereken detay toprağın nem oranıdır. Sıcak havalarda yetişmeye uygun olması nedeni ile toprağın nem ölçümü düzenli olarak yapılmalı; bunun için nem ölçme cihazı kullanılmakla birlikte el ile yapılacak ölçümlerin çok daha sağlıklı olacağı bilinmeli ve sulama araçları içerisinden damlama yöntemi tercih edilmelidir.

Hasat

Hasat zamanı olarak en ideal dönem yaz sonu veya sonbahar başı olarak seçilmelidir. Çünkü bu dönemler aynı zamanda çiçeklenmenin başlayacağı zamanlardır ve çiçeklenme öncesi hasat mutlaka yapılması gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde bitki şeker özelliğini yitirecektir.

Stevia (Şeker Otu) Yetiştiriciliği Maliyeti

Şeker otu tohumu tane olarak 10 kuruştan satılmakta, fidanlar ise 1 ile 1,5 lira bir ücret ile elde edilmektedir. Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile bol su ihtiyacı bulunmakta ve bu durum maliyet hesabına eklenmelidir. Bir dekarlık bir alana yaklaşık 5 bin fidan dikilebileceği dikkate alındığında 5 bin liralık bir maliyet söz konusu olsa da, 4 yıl boyunca verim alınabilmesi yıllık bazda maliyeti düşürmektedir.

Şeker otu yetiştiriciliğinden para kazanmak isteyenler bitkinin kilosunun 100 dolar civarında satıldığını bilmelidir. Dönüm başına ortalama 9 bin lira gelir getiren bitki, son yılların gözde ihraç ürünleri arasında gelmektedir.

Devlet Destekleri 

Tıbbi ve aromatik bitki türleri arasında bulunması nedeni ile Stevia (Şeker Otu) yetiştiriciliğinde devlet desteğibulunmaktadır. 5 bin eorodan az olmamak ve 100 bin eoruyugeçmemek şartı ile verilen bu destekten faydalanmak için Tarım ve Orman Bakanlığına ya da Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurmak gereklidir. Sulama araçlarının temini, dikim veya hasat araçlarının alınması ya da modernizasyonu gibi işlemler için verilen bu destek tohum veya fidan alımını da kapsam içine almıştır.

İlginizi çekebilir: Goji Berry (Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *