«
Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır? Stoksuz Satış Rehberi

Dropshipping yani Türkçe anlamıyla stoksuz satış, satıcı firma tarafından satılan malların önceden alınmadan, depolanmadan satış işlemini yaptıktan sonra üretici firma tarafına siparişi ileterek satın alan kişiye gönderilmesini sağlama işidir. Bir nevi aracılık işidir. Üreten ya da tedarikçi firmayla satın alan arasında aracılık işlevini yerine getirir.

Gelişen teknolojiyle birlikte e ticaret de gelişmiş ve gün geçtikçe gelişme kaydetmektedir. Gelecekte alışverişin sadece e ticaret üzerinden yapılması öngörülmektedir. Bu nedenle pek çok sektör şimdiden satışlarını e ticaret alanına kaydırmış durumdadır. E ticarette yeni bir dal olarak dropshipping gelişmiştir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping 2 şekilde yapılmaktadır. İlki web site hizmeti sunan satış firmaları aracılığıyla olmaktadır. Bu sitelere belirli bir sözleşme dahilinde üye olunarak, aylık ücret karşılığı satış sayfası açarak yapılabilir. Bu sistem web sitesi kurma, fatura kesme ve resmi olarak firma açma işlerinden kaçınılmasını sağlar. Fakat satış sitesinin kurallarına uymak, faturalandırma bilgilendirmesi yapmak ve oradaki rekabete uyum sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle kişilerin kendi web sitelerini kurarak oradan dropshipping yapmaları daha avantajlıdır.

İkinci yöntem, kişilerin kendi e ticaret sitesini kurarak oradan dropshipping yapmalarıdır. Bu sistemde kişiler satmak istedikleri ürünleri belirleyerek işe başlamalıdır. Uygun konseptte tasarlanan bir e ticaret sitesi kurularak kendi markalarını yaratırlar. İster tek bir ürün isterse farklı ürün grupları satışı düşünülebilir. Ürünün belirlenmesinden sonra tedarikçi firmayla anlaşarak ilerlemek en doğrusudur. Birden fazla üretici firmayla anlaşmak fiyat değişikliklerinden etkilenmemek ve stok sorunu yaşamamak adına önemlidir. Ürünlerin siteye yüklenmesinden sonra reklam ve pazarlama faaliyetlerine geçilerek hedef müşterilere ulaşmak gerekir. Satış işlemi yapıldığında tedarikçi firmaya sipariş oluşturulur ve siparişin müşterinin adresine iletilmesi sağlanır. Alıcı ve satıcıyı bir araya getirme işidir.

Dropshipping Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Dropshipping yapmak oldukça avantajları olan bir alandır. Stoksuz satış yapmanın olumlu yönleri şunlardır:

  1. Depolama ve elde ürün bulundurmanın maliyeti ve zahmetinden kurtulursunuz. Depolama maliyet gerektiren bir iştir. Bu sistem depolama koşullarının zorluğu, ürünün bekleme süresinin belli olmaması, ürünün hiç talep görmeme ihtimalinden feragat etme gibi ayrıcalıklar taşımaktadır.
  2. Depo olmadığı için ek personele ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle giderlerin azaldığı bir yöntemdir.
  3. Ürünlerin müşteriye gönderimi üretici firma tarafından yapıldığı için kargolama işi ve masrafına gerek yoktur. Bu kolaylık satıcı firmanın iş yükünü oldukça azaltmaktadır.
  4. Ürünler satın alınmadan müşteriye satışa sunulduğu için bu iş için yapılan masraf oldukça azdır. Satılacak mallar için dropshipping yapan firmanın cebinden para çıkmamaktadır.
  5. Büyük sermaye gerektirmemesi bu işin en önemli avantajlarından biridir.
  6. Ürünlerin satılmaması durumunda dropshipping yapan firmanın kaybı çok az olmaktadır. Sadece web site ve pazarlama masrafını kapsayan bu ödemeler bir işletme için oldukça düşüktür.

Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping yapmanın avantajlarının yanı sıra zorlukları da söz konusudur. Bu dezavantajların önceden değerlendirilerek ona göre sisteme girilmesi önemlidir. Bu dezavantajlar şunlardır:

  1. Ürün gönderimi tedarikçi firma tarafından yapıldığı için kargoda yaşanan gecikme veya ürünün hasarlı, yanlış, bozuk çıkması dropshipping yapan kişinin sorumluluğunda ve aleyhinedir.
  2. Ürünler toptan olarak önceden alınmadığı için alınan fiyatlar nedeniyle düşük karlılıkla çalışılmaktadır. Bu da daha çok satış yapmayı ve rekabet ortamında güçlü kalabilmeyi gerektirir.
  3. Ürün hakkında detaylı bilgilerin güncel olarak edinilmesi gerekir. Tedarikçi firmanın değişen stok bilgisi veya ürün çeşidi, sizin sisteminizde güncellenmezse müşteriye karşı zor durumda kalabilirsiniz.

Avantajları ve dezavantajları değerlendirildiğinde dropshipping denenmesi risk teşkil etmeyen e ticaret grubundadır. E ticarete yeni başlayan kişiler için sistemi öğrenme adına oldukça uygundur.

İlginizi çekebilir: Düşük sermaye ile yapılabilecek iş fikirleri nelerdir?

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *