«
Getirisi Yüksek En Kârlı Tarım Ürünleri

Ülkemizin tarım ülkesi olması nedeniyle tarım ürünleri her daim geçerliliğini koruyan ve stratejik önemi olan sektör ürünleri olarak varlığını sürdürmektedir. Yatırımcı açısından düşünüldüğünde tarım, yatırım yapılması gereken bir sektördür. Fakat elbette ki bazı önemli noktaların gözden kaçırılmaması gerekir. Bu önemli noktalar; yetiştirilecek tarım ürünlerinin o yılki talebe ve piyasaya göre belirlenmesi, pazar payı araştırmalarının yapılması, yeni teknolojilerin kullanılması, devlet destekli kredilerden yararlanılması, uzman görüşlerinin takip edilmesi gibi faktörlerdir.

Bugün zarar eden pek çok çiftçinin düştüğü hatalar; eski usül tarımcılığın devam ettirilmeye çalışılması, verim alınacak, tüketicinin talep ettiği ve pazar payı yüksek ürünlerin üretiminin seçilmemesi, teknolojik gelişmelere kapalı olma, pek çok alet ve makineyi kiralamak yerine satın alınma yoluna gidilmesi, devlet desteklerinden yararlanamamaktan kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde getirisi yüksek en karlı tarım ürünleri denildiğinde mevcut piyasalar, ihtiyaç duyulan ve müşteri talebini karşılayacak ürünler, ülke ekonomisi, çiftçinin çalışma koşulları, üretim kapasitesi, coğrafik özellikler incelenerek durum tespiti yapmak gerekir. Çeşitli ürünler ülkemizde zaman zaman popülerlik kazanmakta ve pazar payı artmaktadır. Örneğin lavantanın son yıllarda çok geniş bir pazar payı oluşmuştur. Kozmetik sektörü, süs ve hediyelik eşyalar, temizlik sektöründe kullanılması lavanta üretimini arttırmış ve ürünün piyasadaki değeri yükselmiştir.

Lavantanın yanı sıra küçük Uzakdoğu ağaççıkları olan bonzai bitki üretimi de artış göstermiştir. Para kazandırmanın yanı sıra hobi olarak da görülen bu iş, karlı bir yatırım aracı olarak da düşünülebilir. Çünkü az yer kaplayan bu bitkinin yetiştirilmesi kolay, hızlı ve satış fiyatları da oldukça yüksektir. Bir başka getirisi yüksek ve popüler tarım ürünü de kinoadır. Kinoa, içerdiği yoğun protein nedeniyle sağlık açısından çok faydalıdır. Son yıllarda değeri oldukça yükselmiştir. Ürünün sadece kendisi alıcı bulurken, kinoalı ürünler de ayrı bir pazar payına sahiptir. Önemli olan kişinin kendi koşullarına uygun üretebileceği tarım ürünleri nelerdir onları seçmesidir.

Bunun için şu koşulların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

  • Tarım ürünü yetiştirilecek alan
  • Hangi ürünün yetiştirileceğinin seçimi
  • Kullanılacak teknoloji ve alet, makinelerin seçimi
  • Yapılacak masraflar
  • Ürünün yetişme süresi
  • Ürünün satış piyasasına ve alıcı kişilere ulaşma
  • Ürünün nakliyesi

   Bu koşullar göz önünde bulundurularak ve iyi analiz edilerek yapılacak tarımın başarıya ulaşmaması söz konusu değildir.

Getirisi En Yüksek Tarım Ürünleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre son 5 yılın getirisi en yüksek tarım ürünleri şunlardır:

  1. Mantar (trüf mantarı, kuzu mantarı, istiridye mantarı)
  2. Ginseng (adamotu)
  3. Aloe Vera
  4. Lavanta
  5. Bonzai (küçük ağaççık)
  6. Kinoa
  7. Zencefil
  8. Bambu
  9. Stevia (şeker otu)
  10. Kuşkonmaz

Bu ürünler ülkemizde son yıllarda üretimi artan ve iç piyasada popülerliğe ulaşmış tarım ürünleridir. Her biri üreticinin hem yüksek kar elde edebileceği hem de hızlı satış yapabileceği ürünlerdir.

Bu Ürünler Nasıl Üretilir?

Çiftçinin piyasa analizi yaparak yetiştireceği ürünü belirlemesi en önemli kriterdir. Yetiştireceği alanın coğrafi koşulları araştırılmalıdır. Kendi finansal koşullarını değerlendirmesi, gelir gider dengesi hesaplaması, bütçe analizi yapması gerekir. Modern yöntemler konusunda bilgi sahibi olması (organik tarım, susuz tarım, topraksız tarım), bu teknolojinin üreteceği üründeki uygulama koşullarını incelemesi lazımdır. Alıcıya nasıl ulaşacağı, hangi yollar izleneceği, ürünün gönderim koşulları detaylı belirlenmelidir.

Tarım işi yaparken elde edilecek ürünün dayanıklılık süresi, saklanma koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.

İlginizi çekebilir: Dikey Tarım Nedir? Dikey Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *