«
Türkiye’de Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Yapmak

Beslenme alışkanlıkları dönemsel olarak değişim gösterse de meyve her dönem zevkle tüketim bir besin türü olarak tercih edilmektedir. Özellikle son yıllarda gerek farklı lezzeti gerekse insan sağlığına yaptığı önemli katkılar nedeni ile tropikal meyveler gözde olmuş, bu durum beraberinde önemli kazançların elde edileceği bir sektörün gelişmesine katkı vermiştir. Ülkemizde de ilgi gören tropikal meyve yetiştiriciliği coğrafi avantajların da verdiği güç ile günden güne gelişmekte, yatırımcı ve girişimcilerin iştahını kabartan bir alan olarak dikkat çekmektedir.

Bu alana yatırım yapmak isteyenlerin tüm sorularını yanıtlamayı amaçlayan yazımızda tropikal meyve yetiştiriciliği ile ilgili bütün detayları bulmak mümkündür.

Tropikal Meyve Yetiştiriciliğinin Türkiye’deki Önemi

Sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de büyük ilgi gören tropikal meyveler damak tadını tatmin etmekle kalmayıp sağlık açısından da önemli besin değerlerine sahiptir. Bunun yanındaki aşağıdaki unsurlar tropikal meyve yetiştiriciliği alanına yatırım yapmak isteyenler için önemli birer fırsat olarak görülür.

Yüksek pazar potansiyeli

Özellikle insan sağlığı açısından faydaları son yıllarda keşfedilmeye başlamasıyla pazar potansiyeli son derece geniş olan tropikal meyve yetiştiriciliği bu nedenle cazibesini günden güne arttırmaktadır. Özellikle iç pazarda ülkemizi ziyaret eden turistler yanında büyük bir tüketici potansiyeline sahip marketlerin aradığı ürünler başında gelmektedir.

Önemli bir ihracat kalemi

Tropikal meyve yetiştirmeye iklim ve coğrafi koşullar bakımından uygun olmayan ülkeler bu besinleri temin etmekte oldukça zorlanmaktadır. Rusya gibi soğuk iklim koşullarına sahip ülkeler başta olmak üzere Avrupa ülkelerini yoğun ilgi gösterdiği ürünler ülkemizde tropikal meyve yetiştirmek isteyenler için önemli bir ihracat kalemi gözüyle görülebilir.

Firmaların henüz keşfedemediği bir alan

Ülkemizdeki üretim yetersizliği nedeni ile bu alanda faaliyet gösteren firmaların sayısı son derece azdır. Bu alanda faaliyet gösteren hazırda 10 adet firma bulanmakta ve bu durum henüz rekabet ortamı oluşmamış piyasa şartlarında fırsata dönüştürmek isteyen girişimcilere önemli avantajlar sunmaktadır.

Tropikal meyvelerin yetişmesinde en önemli unsur hiç kuşku yok ki iklim koşullarıdır. Tam 42 tropikal meyvenin yetiştiriciliğine imkan veren iklim ve coğrafi koşullar Türkiye’de bu alanda yatırım yapmak isteyenlere önemli fırsatlar sunmaktadır.

Mango ve avokado gibi yurt dışında büyük ilgi gören ürünler İzmir’den Hatay’a ulaşan şerit boyunca yetişebilmekte, özellikle Karadeniz bölgesi kivi üretimini önemli merkezinin önemli bir merkezleri arasında sayılmaktadır. Üreyebileceği toprak ve iklim açısından son derece seçici olan pikan cevizine İç Anadolu toprakları ev sahipliği yapmakta, mavi yemiş olarak bilinen yaban mersini için Marmara toprakları uygun şartlara sahiptir.

Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere tropikal meyvelerin yetiştiriciliği için ülkemiz oldukça uygundur. Ülkemizin yükselen yıldızlarından olan bu sektör genç girişimcileri ve yatırımcıları beklemektedir.

Türkiye’de Yetişen Tropikal Meyveler Hangileri?

Tropikal meyve yetiştirmek isteyenler mutlaka üretim yapacakları alanın ve ürünün tüm ayrıntılarını bilmelidir. Aşağıda belirttiğimiz ürünler dünya pazarında büyük ilgi görmesi nedeni ile yatırımcılara üretim konusunda tavsiye edilir.

1) Durian

Uzakdoğu’da kralların tükettiği meyve olarak bilinen durian, koyu sarı renkte ve dikenli bir meyvedir. 2 yıl sonra meyve vermeye başlayan fidanın 550 TL gibi bir rakamla satıldığı göz önüne alındığında neden dünyanın en pahalı meyvesi olduğu daha iyi anlaşılır. Kilosu 350 TL’ye satılan meyvenin ağacından 25 kilo ürün elde edilmekte, dönüm başına 20 fidan dikilmektedir.

2) Lychee

Fidanı 350 TL’den temin edilebilen meyveden dönüm başına 20 dikim yapılabilmektedir. 2.yıldan itibaren mahsul vermeye başlayan Lychee tropikal meyvenin yılda 30 kilo ürün verdiği düşünülürse tropikal meyve yetiştiriciliği yapmak isteyenler için tam anlamı ile para basma makinesi gibidir. Bu anlamda basit bir hesap yaparsak 20 ağaçtan 600 kilo ürün elde edilecek bu da toplam tutar göz önüne alındığında ciddi rakamlara ulaşacaktır.

3) Jack Fruit

40 kiloya kadar ulaşabilen büyüklüğü nedeni ile dünyanın en büyük meyvesi ünvanına sahip jack fruit fidanı 400 TL’ye satılmakta ve 1 dönüme 20 fidan dikilmektedir. Dikiminden 2 yıl sonra mahsul alınan ağaç yılda 60 kilo meyve vermekte, 20 ağaçtan elde edilecek toplam ürün miktarı 1200 kiloya varmaktadır. Tropikal meyve yetiştirmek isteyenler için önemli bir fırsat olan bu meyvenin aynı zamanda damla sulama maliyeti hesaba katılmalıdır.

4) Altın Çilek

Cumhurbaşkanımızın tükettiğini açıklaması ile birlikte merak konusu olan ve tüketimi hızlanan altın çilek, yer kirazı adı ile de bilinmektedir. Bir kökü yılda ortalama 2 ile 3 kg arası mahsul vermekte bol aroması yanında muazzam bir lezzet kaynağıdır. İyi ve doğru uygulanacak bakım ile birlikte dekar başına yılda 5 ton mahsul alınabilmektedir.

5) Papaya

20 yıl gibi uzun bir ömre sahip papaya, dikiminden 5 ay kadar bir süre sonra çiçeklenme özelliğine sahiptir. Tropikal meyve yetiştiriciliği meraklıların son yıllarda gözdesi olan meyve, bol yağış alan bölgelerde ya da sulanabilen alanlarda ekilmeye müsaittir. Ortalama 7 ayda meyve vermeye başlayan papaya kısa zamanda önemli ihracat kalemlerimizden biri olmuştur.

6) Avokado

Meksika kökenli olmasına rağmen, iklim koşullarının uygunluğu sayesinde başta Alanya ve Mersin’de üretilmeye başlayan avokado kısa sürede ülke genelinde yaygın olarak görülmeye başlanacak kadar üretim kapasitesine ulaşmıştır. Dikilen bir fidanın meyvesini almanın 2 yıl gibi bir zamana ihtiyacı olsa da, ağacın bakımı ile geçecek bu süre sonunda önemli tonajlarda mahsul elde edilmekte ve bu yüzden avokado yetiştiricilerinin beklediğine değmektedir.

Peki Yaşayabileceğiniz Sorunlar Neler?

Sektörün henüz bakir bir alan olması nedeni ile yukarıda saydığımız avantajları yanında, bu alana yapmak isteyenleri bekleyen bazı sorunlar da bulunmaktadır. Girişimcilerin yatırım yapmadan önce bilmesi gereken bu sorunlardan dikkat çekeni aşağıdaki gibidir.

Tropikal meyve yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin başında devlet tarafından yeterli finans desteği sağlanmamasıdır. Her fırsatta bu sorunu dile getiren girişimciler, özellikle dış pazarda diğer ülke işletmeleri ile rekabet etmek için bu desteğin önemini vurgularken, kısa zamanda bu sorunun çözümüne dair ilgili devlet kurumlarının adım atması beklenmektedir.

Her ne kadar iç pazarda aşılama yöntemi ile fidan üretimi yapılsa da istenilen verim alınamamakta, dolayısı ile ithalat yöntemine gidilmektedir. Uzakdoğu fidan üretiminde öncü bölgelerin başında gelmekte, yeterli üretim yapmak isteyenler buradan ithal etmek zorundadır. Fidan üretiminin ülkemizde de yeterli sayıya ulaşması halinde hem üreticiler rahat bir nefes alacak, hem de ülkemizden para çıkışı olmayacağı için ekonomiye olumlu etkisi olacaktır.

İlginizi çekebilir: Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu ve Maliyeti

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *