Teknolojiden de destek alarak dünya genelinde artış ve çeşitlilik gösteren üretim araçları pek çok alan da üretim yapmaya olanak tanımakla birlikte bunlar arasında böcek yetiştiriciliği yapmak son yıllarda ön plana çıkmaktadır.
Ülkemizin kültür yapısı özellikle yiyecek olarak böceklere mesafeli olmamızı gerektirse de, gerek bir ihracaat unsuru olarak diğer ülkelere gerekse endüstriyel alanda hammadde sağlaması açısından önemli bir gelir kapısı haline gelmiştir.
Böcek yetiştiriciliği yaparak para kazanmak isteyenler için hazırladığımız yazımızda merak edilen tüm detayları bulmak mümkündür.
Neden Böcek Yetiştiriciliği?
Böcekler çoğumuza iğrenç canlılar olarak gelse de protein açısından son derece zengin bir yapıya sahiptirler. Bununla birlikte birçok tür evcil hayvan beslemekte ideal bir yem olarak dünyanın farklı noktalarında ilgi görmektedir. Böcek yetiştiriciliği yaparak para kazanmak isteyenlere bir örnekleme yapacak olursak, çekirge üretiminin müşterileri evinde kedi, bukalemun, hatta yılan gibi hayvan besleyen ve bunların satışını sağlayan pet shoplardır ve hatta balıkçılıkta da çekirgelerin kullanılması yaygın bir uygulamadır.
Ayrıca böceklerin küçük canlılar olması nedeni ile üretim alanı açısından sorun teşkil etmez. Yine çekirge üzerinden örnek vermek gerekirse, 1 metrekarelik bir kutuda ortalama 1000 adet çekirge üretilebilmektedir.
Az sermaye ile böcek yetiştiriciliği yapmak bu işin bir diğer avantajlarından biridir. Çünkü böcekler çok sayıda yumurtlama özelliğine sahip olmakla birlikte bunu yıl içinde defalarca tekrar edebildiklerinden bu durum elinizdeki sermayenin sürekli artması anlamına gelmektedir.
Böcek Yetiştiriciliğinde Tercih Edilen Türler
Yeni iş fırsatlarına yatırım yapmak isteyenler için pek çok açıdan ideal bir alan olan böcek yetiştiriciliği bilimsel yöntemler ışığında yapıldığında para kazandırdığı unutulmamalıdır. Gelin şimdi para kazandıran böcekleri ve yetiştirme yöntemlerini yakından inceleyelim:
• Hamam Böcekleri
Dayanıklı bir yapıya sahip olması nedeni çiftlik ortamında diğer türlere nazaran çok daha kolay üretilen hamam böcekleri uzak doğu ülkelerine gıda olarak ihraç edilmekle birlikte pek çok ülkede evcil hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Her yumurtlamada 10 adet yavru vererek bunu 3 yıllık ömründe yılda 3 defa tekrarlayan hamam böceklerinin tanesi türüne göre 50 kuruş ile 10 lira arasında alıcı bulmaktadır.
• Çekirge
Yüksek protein değerleri nedeni Uzakdoğu ülkelerinde beslenme araçlarının başında gelen çekirgeler, birçok evcil hayvan için de yem olarak tercih edilmektedir. Çık sayıda yumurtlama özelliği yanında üretim alanı olarak fazla bir alana gerek duyulmayan çekirge yetiştiriciliği para kazanmak isteyenler için ideal bir yöntemdir.
• İpek Böceği
İpek böceği yetiştirerek para kazanmak özellikle son yıllarda devlet tarafından da desteklenen bir iş nedeni olması sayesinde eskiye nazaran çok daha fazla ilgi görmektedir. Ülkemizin iklimi de ipek böceği yetiştirmek isteyenler için uygundur. Mayıs ayında başlayıp Temmuz ayında sona eren yetiştirme dönemi içerisinde 20 metrakarelik bir alanda 150 kiloya kadar üretim yapılabilmekte ve bu süre sonunda ortalama 5 bin lira para kazanılmaktadır. Dolayısı ile çok daha büyük alana sahip olanların kazanacağı para da artacaktır. İpek böceği devlet destekleri ile kendi üretim tesisinizi açarak önemli bir gelir kapısı sağlamanız mümkündür.
• Sülük
Geçmişten beri ülkemizde yaygın olarak alternatif tıp uygulamaları kapsamında değerlendirilen sülükler günümüzde Avrupa’nın pek çok ülkesinde ve Amerika’da eczanelerde yasal olarak satılmaya başlayınca bir ihraç ürünü olarak gördüğü ilgi artmıştır. Yılda 3 veya 4 kez yumurta bırakmaları yanında 5 ay gibi kısa bir sürede yetişkinliğe ulaşmaları bir diğer avantajıdır. Su tanklarında yetiştirilen sülüklerden günümüzde ciddi rakamlara varan paralar kazanan yatırımcılar mevcuttur.