«
Amazon FBA Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Aylık 2.5 milyar müşteriye ulaşmak mı? Kulağa ne kadar çılgınca gelse de Amazon aylık müşteri sayısı hayallerin çok üzerinde. Peki böyle bir platformda satış yapmaya ne dersiniz? Amazon’un insanlara kendi evlerinden işlerini kurmalarına olanak sağlayan Amazon FBA girişimi bulunuyor. Amazon FBA nedir? Faydaları nelerdir? Amazon FBA nasıl kullanılır? gibi ve daha birçok sorunun cevabını bu rehberimizde bulabilirsiniz.

Amazondan FBA nedir?

Amazon FBA, yani kısaltılmış adıyla Fulfilled by Amazon.

Kendi üretiminiz olan veya toptan olarak başka yerlerden satın aldığınız ürünleri, Amazon’un fulfillment centers” adı verilen depolarına göndererek bu depolardan Amazon üzerinden satış yapılmasına denir. Dünyanın en büyük e-ticaret platformu olan Amazon, bu girişim ile alıcı ve satıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Satıcı Bakımından Amazon FBA Faydaları Nelerdir?

  • Öncelikli olarak prime programından bahsetmek gerekiyor. Amazon FBA programını kullanmaya başladığınızda ürünleriniz prime bölümüne kaydediliyor. Peki bunun avantajları neler? Öncelikle prime kısmında olan ürünler üst sıralarda görünür. Bu da ürünlerinizin hızlı satılması konusunda size fazlasıyla avantaj sağlamaktadır. Bu programın diğer bir avantajı da prime ürünlerden kargo ücreti alınmaması. Alıcıların ücretsiz kargolara yönelmesinden dolayı amazonda bulunan birçok ürün prime bölümünde yer alıyor.
  • E-ticaretin büyük sorunlarından biri olan depolama ve kargo işlemini FBA programı ile büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Amazon kargolama ve depolama işlemini kendisi yapıyor ve size de zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor.

Amazon FBA Nasıl Kullanılır?

Amazon öyle büyük bir şirket ki, ürünün depoya girmesinden tutun da müşteriye ulaştıktan sonra bütün işlerin yolunda gittiğinden emin olana kadar ürünü takip ediyor.

Şimdi de Amazon FBA nasıl kullanılır adım adım inceleyelim.

  1. Öncelikle kendi ürettiğiniz veya satın aldığınız ürünleri Amazonun devasa büyüklükteki fulfillment centers adı verilen depolarına gönderiyorsunuz. Burada depolama işlemini sizin için binlerce robot ve çalışan yapıyor.
  2. Ürününüz depoya girdikten sonra ürün listesine ekleniyor. Depoya giren ürünün başına herhangi bişey gelmesi durumunda amazon zararınızı karşılıyor.
  3. Listeye eklenen ürün artık müşterilere ulaşabilir duruma geliyor. Bu saatten sonra amazon sizin adınıza tüm işlemleri (paketleme,kargolama,memnuniyet) yapıyor.

Peki tüm işlemleri Amazon mu yapıyor? Tabiki hayır. Sizin de yapmanız gereken bazı önemli noktalar elbette bulunuyor.

İlk öncelikli olarak yapmanız gereken satacak ürününüzün olmasıdır. Amazonda zaten milyonlarca çeşit ürün var. Siz de talep olan ürünü araştırıp bulmanız ve satışını yapmanız gerekiyor.

İkinci olarak stoğunuzu sürekli güncel tutmalısınız. Stoğunuzu sürekli kontrol ederek ürün azaldığında yeni ürün eklemelisiniz ki stokta yok yazısını Amazon görmesin.

Son olarak en önemli kısım olan reklam bulunuyor. Reklam bir şirketin olmazsa olmazıdır. Amazon gibi büyük bir platformda milyonlarca ürün arasından sizin ürününüzün bulunması oldukça güç olacaktır. Bu yüzden reklamlar için bütçe ve zaman ayırarak ürünlerinizin daha çabuk satılmasını sağlayabilirsiniz.

Amazon FBA İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Amazona göndereceğiniz ürünlerin depoya girene kadarki tüm işlemleri size aittir. Yani ürün kargolanması, gümrük işlemleri gibi tüm ücretler ve izinler siz tarafından yapılır. Göndereceğiniz ürünler 800 $ altında ise kolay bir şekilde gönderim sağlayabilirsiniz. Bunun sebebi ise ABD ile faturalandırma ücreti anlaşmasının 800 $ olmasıdır. Ürünleriniz bu ücretin üzerindeyse bir gümrük şirketiyle anlaşarak bu işlemi uygun bir maliyetle sağlayabilirsiniz. Ürünlerinizi DHL veya UPS kargo aracılığıyla gönderebilirsiniz.

Amazon prime üyeliği kısmında bahsedilen üyelik  ücreti 119 $. Eğer prime üyeliğiniz varsa ürünleriniz siparişten iki gün sonra kargoya verilmektedir.

Amazon FBA Ücretleri Ne Kadar?

Paket/Gönderme ücreti: Amazon ürün paketleme ve gönderme işlemi ücreti için sizden 3.62 $ ister

Geri alma/İmha bedeli:ürününüzü geri almak istediğinizde veya imha edilmesini istediğinizde 0.50/0.10 cent ödemelisiniz.

Müşteri iadesi: Müşteriler iade talep ettiklerinde Amazona 3.62 $ ödemeniz gerekmektedir.

Amazonun diğer depolama ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Amazon fulfillment sistemine buradan kaydolabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kazandıran Gayrimenkul Yatırımı İpuçları

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *