Yatırım Kulis

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Nedir?

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Nedir

İnternetin yaşamın her alanında sunduğu kolaylıklardan biri de üretilen mal ya da hizmetlerin dijital ortamdan pazarlaması ve satışına imkan vermektedir. Bu doğrultuda uzun zamandır üzerinde çalıştıkları dijital tarım pazarı (DİTAP), dijital ortamda üretici ile tüketiciyi buluşturmayı hedeflemektedir.

Dijital Tarım Pazarının Amacı Nedir?

Tarımsal faaliyetlerle ilgili tüm ürünleri dijital ortamda tüketici ile buluşturmayı amaçlayan dijital tarım pazarı, çiftçiler için son derece önemli bir pazarlama aracı olarak görülmektedir. Çünkü üreticiler çeşitli nedenlerden dolayı oldukça zahmetle elde ettikleri ürünleri pazara ulaştırmakta sorun yaşamakta ve bu durumda emeklerinin karşılığını alamamaktadır.

Tarım sektöründen elde edilen tüm ürünler online ortamda denetime açık olacağından tüketicinin de sağlıklı ürünleri elde etmesi amaçlanmaktadır. Sadece çiftçileri değil, kooperatifleri, halcileri ve tarım danışmanları gibi tüm birimleri bir araya getirmeyi hedefleyen proje sayesinde sektör hareketlenecektir.

Dijital Tarım Pazarının Faydaları

Temel amaç olarak üretici ile tüketiciyi online ortamda buluşturmayı amaçlayan dijital tarım pazarı, beraberinde son derece geniş bir yelpazeyi içine alan hizmet avantajları da sunmaktadır.

# Fiyat istikrarı

Bilindiği üzere tarım sezonları öncesinde ürün fiyatları üzerinde çeşitli öngörüler olsa da farklı nedenlerden dolayı hedeflerden sapılarak fiyatlarda dalgalanmalar olmaktadır. Oysa projenin hayata geçmesi ile birlikte fiyat istikrarını bozan nedenler ortadan kalkacaktır. Sezon başında belirlenen hedeflere ulaşılarak tüketicinin hangi ürünü, ne zaman ve kaç liradan alacağı belli olacaktır.

# Maliyetlerde düşüş

Tarım ürünleri toprak ve iklim şartlarının özelliğine göre farklı bölgelerde yetişmekte ve bu durum da nakliye unsuru göz önüne alındığında maliyetleri etkilemektedir. Ancak dijital tarım pazarı sayesinde üretim ve tüketim alanları arasındaki mesafe kısalacak ve bu da maliyetlerde düşmeye neden olarak tüketicilerin daha ucuza gıda temin etmesini sağlayacaktır.

# Markalaşma imkanı

İnternetin zaman ve sınır tanımayan özellikleri sayesinde artık günümüzde her ürün online ortamda pazarlanmakta ve dünyanın herhangi bir noktasından görülmektedir; diğer bir deyişle artık herkes potansiyel birer müşteridir.

Tarım ürünlerinin dijital ortamda satılmaya başlaması ile birlikte çok sayıda ürün dünyanın farklı noktalarına pazarlanacak ve bu da beraberinde sektöre dahil işletmelerin küresel birer marka olmasına önemli katkı verecektir.

# Arz-Talep-Fiyat üçgeninde denge

Her sektörde olduğu tarımda da arz-talep-fiyat dengesinin oluşturulması ve korunması önemlidir. Ancak üretim ile tüketim arasındaki dengelerin bozulması ile birlikte fiyatların değişmesi en çok tarım alanını etkilemektedir.

Dijital tarım pazarı bu dengenin sağlanması için son derece önemli bir projedir. Çünkü bu sayede üretim alanları tek bir merkezden kontrol edilecek ihtiyaç olan pazarlara göre temin sağlanması ile fiyatlardaki dalgalanmaların önüne geçilecektir.

# Ürün satışındaki belirsizliğin giderilmesi

Çiftçiler ürettikleri ürünleri çoğu zaman kime satacağını bilmeden çalışırlar. Bu belirsizlik fiyat belirlemekte de sorunlar yaşatması yanında pazarlık döneminde ellerini zayıflatır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi planladığı proje sayesinde bu belirsizliğin ortadan kaldırılması planlanmakta ve üreticilerin ürününü satacağı kişi ve yeri başta olmak üzere fiyat ve diğer koşulları belirlemesinde söz hakkı olacaktır.

Dijital Tarım Pazarı Katılımcıları Kimlerdir?

Tarım sektörünün tüm bileşenlerini aynı ortamda bir araya getirmesi açısından önemli bir proje olan dijital tarım pazarı, içine tüketicileri de alan son derece geniş bir çalışmadır. Üretimin ana aktörleri olan çiftçilerden başlayan zincir, halcileri, kooperatifleri, diğer pazarlama unsurlarını ve perakende sektörünü de içine alarak tüketiciye kadar ulaşmakta ve bu birliktelik sayesinde hem üretim hem de tüketim alanında kalite ve fiyat garantisi oluşmaktadır.

Tarım sektöründe hizmet veren tüm aktörlerin geleceğini planlaması yanında gelişen dünyada diğer ülke üreticileri ile rekabeti kolaylaştırması bakımından da değerli bir adımdır. Projenin tüm fonksiyonları ile birlikte hayata geçirilmesi ardından ihracat alanında kayda değer artışların yaşanması beklenmekte ve ülke ekonomisinin güçlenmesi hedeflenmektedir.

İlginizi çekebilir: Para Kazandıran Tarımsal Yatırım Önerileri

Exit mobile version