Yatırım Kulis

Dikey Tarım Nedir? Dikey Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Dikey Tarım Nedir? Dikey Tarım Uygulamaları Nelerdir? 2

Tarım arazilerinin giderek azalması ve betonlaşmanın giderek artması nedeniyle günümüzde her şey umudumuzu kaybetmemize mi neden oluyor. Aslında hayır. Betonların arasında boğulmuş olan insanlık, doğaya ve yeşile özlem duyuyor. Doğal beslenmenin önemini anladıkça insanlar kendisine yeni alanlar yaratmaya başlıyor. Bu durumun son örneği ise Dikey Tarım. Peki, Dikey Tarım Nedir? Dikey Tarım Uygulamaları Nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Dikey Tarım Nedir?

Kısa süredir sıklıkla duyulan, dünya da oldukça yaygın olan fakat Türkiye de yeni gündeme gelmiş olan dikey tarım henüz gelişme aşamasında bir girişimdir. Nasıl yani bu birinin mi girişimi dediğinizi duyar gibiyim. Aslında tam olarak öyle değil. Bu girişim tamamen size ait. Sizin girişiminiz. Yakıt masrafı, gübreleme masrafı ya da çapalama gibi tarımın herhangi gereklilikleri olmadan evinizin içerisinde ya da apartmanınızda ürün yetiştirmeyi sizde ister misiniz? Topraksız olarak yalnızca beton duvarlarınızı kullanarak bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Nasıl mı? Tabi ki dikey tarım sayesinde.

Dikey tarım tam olarak, kendi bahçenizde ya da apartmanınızın duvarında topraksız olarak yetiştireceğiniz ürünler anlamına geliyor. Siz de dikey tarım sayesinde kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirebilir ve doğal olarak beslenebilirsiniz. Günümüzde yeşil alanın giderek azalması nedeniyle dikey tarım uygulamaları önem arz eden bir girişimdir.

Dikey Tarım Nasıl Yapılır?

Eğer, bahçeniz ve tarlanız yok diye sakın üzülmeyin. Dikey tarım sayesinde siz de kısmen bir bahçeye sahip olabilirsiniz. Peki, Dikey Tarım Nasıl Yapılır? Apartmanın bütün duvarına ya da evinizdeki balkonunuza yapılabilecek dikey tarım sayesinde siz de yeşil alana sahip olabilirsiniz. Betonlaşmış yapıdan sıkılan kişiler için harika bir fikir olan dikey tarım için özel olarak üretilen dikey tarım aparatları kullanarak siz de evinize dekoratif bir aksesuar yapabilirsiniz.

Dikey tarım uygulaması için yetiştireceğiniz bitkinin seçimi, toprağı ve uygun ortamı sağlama meselesi vardır. Varsayalım ki evinizin içerisinde dikey tarım yapmak istiyorsunuz. Yapacağınız alanı seçtiniz ve dikey tarım aparatını hazırladınız. Sıra geldi toprak seçimine. Eğer evinizin içerisinde dikey tarım yapmayı düşünüyorsanız sizin torf ve perlite ihtiyacınız var. Torftamamen organik bir toprak çeşididir. Perlit ise radyoaktif içermeyen ve bitkilerin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini önleyen toprak düzenleyici bir izolasyon maddesidir.

Dikey Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Dikey tarım uygulamaları genel olarak evde yapılabilecek olan bir hobi olarak nitelendirilmektedir. Dikey tarımın artış göstermesinin en önemli nedenlerinden biri de şehirlere köylerden göçün artması ve köyde tarım yapacak nüfusun giderek azalmasıdır. Organik tarım ürünleri giderek azaldığından ötürü insanlar artık kendi besinini kendi üretmek istemeye başlamış ve bu nedenden ötürü de dikey tarıma yönelmiştir.

Türkiye genelinde dikey tarım uygulamaları genellikle Bursa, Karacabey ve Konya gibi şehirlerde yaygınlık göstermiştir. Henüz daha gelişim aşamasında olan dikey tarım uygulaması bu alana özel aparatların yoğunluk göstermesiyle giderek yaygınlaşacağı düşünülmektedir.

Dikey Tarım Aparatları

Tower Farm olarak da bilinen evde bitki yetiştirmek için gereken toprağı muhafaza edecek olan dikey tarım aparatları bulunmaktadır. Bu aparatlar, duvara paralel olarak monte edilebileceği gibi duvara dik şekilde de monte edilebilir.

Dikey tarım da, normal çiçek yetiştiriciliğinde kullanılan pek çok aparat kullanılabilmektedir. Dikey tarım aparatları arasında saksılar, bitki merdivenleri, raflar bulunmaktadır. Eğer daha kolay aparatlar var mı diye merak ediyorsanız dikey tarım için pet şişe, konserve kutuları ve hasır çuvallar da kullanılabilmektedir. Bu aparatlar hem pratik hem de yaratıcı sonuçlar için oldukça iyi bir tercih olabilir.

Dikey Tarımın Faydaları Nelerdir?

Türkiye de henüz yaygınlaşmamış olan dikey tarım her geçen gün artış göstermeye devam edecektir. Mesela bundan bir 10 yıl sonra dikey tarıma dört elle sarılacağız gibi gözüküyor. Peki neden? Son zamanda gündemde olan Dikey Tarımın Faydaları Nelerdir?

  • Her geçen gün organik tarımın azalmasından ötürü gıda ihtiyacı dikey tarımla giderilebilecektir.
  • İşçilik, toprak sürme ve bakım gibi eziyetli işler olmadığı için masrafınız olmayacaktır.
  • Kendi ürününüzü kendiniz yetiştirebileceksiniz.
  • Aşırı su tüketimi azalmış olacaktır.
  • Yeni bir iş olanağı ortaya çıkabilir.

İlginizi çekebilir: Forex Yatırımı İle Para Kazanma Önerileri

Exit mobile version