Paranın dününü düşünürsek, bugününe şaşırmamak gerekir. Para ilk keşfedildiği günden bugüne kadar her millete ve kullanım alanına göre birçok şekle ve değere sahip oldu. Bugün paranın formu konusunda geldiğimiz son nokta sanal paralar yani “kripto para”. Kripto parayı en yaygın Bitcoin olarak bildiğimiz sanal para borsasından en az bir kere duymuşuzdur. Kripto parayı elde etmenin birkaç şekli vardır. En yaygın elde etme biçimi reel (gerçek) para birimleriyle kripto para borsaları üzerinden satın alınmaktadır.
Kısaca kripto para artık dünyada da birçok yerde kabul edilmiş bir para birimidir. Ayrıca bunlar tamamen sanal para birimleri olup fiziksel herhangi bir karşılığı da yoktur.
Kripto Para Borsası Nedir?
Kripto paraya sahip olabilmenin en yaygın yolu reel parayla satın almaktır demiştik. Bu yeni para birimini edinebilmenin yolunu artık biliyoruz fakat nereden satın alacağız?
Kripto parayı en kolay şekilde satın almanın yolu kripto para borsalarıdır. Kripto para borsaları, reel ve kripto para birimlerini kolaylıkla dönüştürebileceğiniz program veya yazılımlardır. Türkiye’deki kripto para borsaları en bilineni Paribu ve BTCTurk olmak üzere BorsaBit, BitHesap, Coinzo, BitTurk, Koinim, Bitcii, Bitexen, Bittrt, Bitfex, Barimeks, Cryptosa şeklinde uzanıp giden bir listedir.
Bu borsa platformlarından hiçbir aracı olmadan kendi banka kartınızdaki reel para biriminizi istediğiniz kripto para birimine ve elinizdeki kripto paralarınızı da başka kripto para birimlerine çevirebilirsiniz. Kripto para borsalarının geleneksel borsa sisteminden ayrılan tarafı para transfer işlemleri için farklı aracı bir kuruma ihtiyacınız olmamasıdır. Ayrıca bu sistemlerde yapacağınız alışverişler de kripto paranın sanal bir birim olması dolayısıyla yalnızca internet üzerinden sağlanabilir.
Kripto Paranın Performans Değeri: Hacim Meselesi
Kripto paranın performans ölçüm değeri olarak hacim, ilgili kripto paranın belirli bir zaman aralığındaki ve son 24 saat içindeki performans hareketlerinden ileride değerlerinin nasıl olacağını ön gören bir değerlendirme biçimi olarak kabul görüyor. Araştırmacılar “hacim” ile değerlendirmenin doğru ve sağlıklı olduğunu belirtiyor.
Kısaca kripto paranın değer hacmi bize piyasa değeri ile ilgili geçmiş ve gelecek verileri sunan bir grafiklendirme şeklidir diyebiliriz.
Ayrıca hacim değerlendirmesinin ilgili kripto para birimine kimin yatırım yaptığı, kimin yatırım yapmaya devam ettiği ve kimin devam eden kripto para trendlerini desteklediğini görebilmemiz açısından da çok önemli olduğunu gözlemlemekteyiz.
Kripto Para Borsalarında Türkiye’nin Konumu
22 Ocak 2020’de yayınlanan verilere göre, dünyanın en güvenilir menkul kıymet borsalarından biri olan Nastaq ve kripto para araştırma platformu olan CryptoCompare’nin ortak olarak yayınladıkları dünyanın en iyi 100 kripto para borsası listesinde 92. sırayı bir Türk kripto para borsası olan BTCTurk aldı.
En İyi Türk Kripto Para Borsaları
Gelin listenin başındaki en iyi 10 kripto para borsasına göz atalım. Bul liste 13/02/2020 tarihli güncel verilerdir ve veriler değişebilmektedir.
- BTCTurk toplam hacim 207.922.612 TL
- Paribu toplam hacim 175.621.157 TL
- Felixo toplam hacim 76.045.552 TL
- VeBitcoin toplam hacim 44.448.389 TL
- Cryptosa toplam hacim 39.329.762 TL
- BorsaBit toplam hacim 16.914.809 TL
- Koineks toplam hacim 16.396.594 TL
- BitHesap toplam hacim 13.116.623 TL
- Coinzo toplam hacim 7.118.578 TL
- BitTurk toplam hacim 2.212.771 TL
Yukarıdaki değerler sürekli değişmektedir. Toplam hacim, son 24 saatlik hacim ve sürekli izlenen alışveriş hareketleriyle bütün piyasayı birden değiştirebilir. Tıpkı geleneksel borsada olduğu gibi kripto para borsası da yatırım ve alışveriş dengesi istatistiklerine bağlı ilerlerler. Dolayısıyla bugünün ilk 10 borsası yarın yerini başka borsalara bırakabilir.