«
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2020

Son yılların gözde iş alanlarından biri olan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği önemli bir gelir kapısı haline gelmiştir. Ülkemizi topraklarının bu işe son derece uygun olması yanında, doğal beslenme ihtiyacına gün geçtikçe duyulan özlem bu iş alanını hareketlendirmiştir.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda merak edilen tüm sorulara yanıt vermek için hazırladığımız yazımızda, devletin bu alandaki desteklerine varana dek tüm detaylar mevcuttur.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Neden Önemli?

Yakın zamanda yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre günümüze kadar tespit edilmiş 70.000 bitki türünün 25.000’i tedavi amaçlı tıbbi alanlarda kullanılırken, yaklaşık 3.000 türden gıda alanında yararlanılmaktadır. Dünya genelinde 100 milyar dolar üzeri bir ticaret hacmine sahip tıbbi ve aromatik bitkiler önemli bir pazar olarak yatırımcıların dikkatini çekmektedir.

Ülkemizde son yıllarda farkına varılmaya başlanılan bu alanın pazar hacmi; reçeteli ilaçlarda 30 milyar TL, bitkisel ürünlerde 9 milyar TL, sağlık ürünlerinde ise 7 milyar TL civarındadır.

Yaklaşık 200 milyon dolar olan ihracat kapasitesini arttırmak için harekete geçen devletimiz, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenlere önemli destekler vermektedir.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde Devlet Destekleri

Dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilginin artması üzerine harekete geçen devlet, bu alanda üretim yapmak isteyenleri destekleme kararı almıştır.

Ekimi yapılacak bitkinin özelliğine göre değişen bu destekler 5 bin Euro’dan az olmamakla birlikte 250 bin Euro’yu da geçmez. Ancak % 50 gibi önemli bir oranın hibe desteği adı altında verildiğini tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin unutmaması gerekir. Başta KDV ve Gelir Vergisi olmak üzere birçok vergiden muaf tutulacak üreticiler bankalar ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvuruda bulunabilirler.

Türkiye’de Yetişen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Gerek sahip olduğu iklim gerekse toprakların verimliliği nedeni ile bu tür bitkilerin yetişmesi için son derece uygun olan ülkemizde ne yazık ki çok az tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmektedir. Bunlar arasından önemli ihracat kalemleri varsa da, mevcut potansiyel göz önüne alındığında bu sayının daha da artması gerekmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapanların ülkemizde ürettiği bitkiler, özellikleri ile birlikte aşağıdaki gibidir:

# Adaçayı

Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin dağ, step ve tepe kısımlarında yetişen bitkinin dünya üzerinde bugüne kadar tespit edilmiş 500 türü vardır. İlaç sanayinde gargara ve şurup gibi ilaçların bileşeninde kullanılan bitki, mide ve bağırsak spazmlarını tedavi eden ilaçların içeriğinde de mevcuttur.

Halk arasında boğaz iltihaplanmalarına, yorgunluk hissine kullanmakla birlikte sirke ile karıştırılarak depresyon ve bazı kadın hastalıklarının iyileştirmesinde tercih edilir. 4 milyon dolar üzerinde bir ihracat rakamına sahip bitki ilk yıl ortalama 800 kg verim alınırken devam eden yollarda bu rakam 2 ton üzerine çıkar.

# Kekik

Ülkemizde 40’a yakın çeşidi bulunan kekik Bursa, İzmit, Kayseri ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmektedir.

Derideki mantar rahatsızlıklarını iyileştiren ilaçların içeriğinde ve gargara ürünlerinde bulunur. Kozmetik sanayinin önemli bir hammaddesi olan kekik banyo köpüklerinin vazgeçilmez bileşenidir. Halk arasında yaygın olarak sindirim sistemi rahatsızlıklarında başvurulmakta ve özelikle et yemeklerinde baharat olarak tüketilmektedir. 100 bin dolar üzerinde bir ihracat rakamına sahip olması yanında ilk yılda 100 kilodan başlayarak giderek artan bir verim alınmaktadır.

# Nane

Ülkemizin ılıman iklime sahip bölgelerinde yetişen bitkinin 12 türü bulunmaktadır. Antiseptik ve anaztetik özelliği nedeni ileilaç sanayinde yaygın olarak kullanılmakta, sindirim sistemi rahatsızlıklarına ait ilaçların içeriğinde bulunmaktadır.

Şeker, diş macunu, sakız ve parfümeri gibi üretim alanlarının hammaddesi olarak da değerlendirilmekte, bu yüzden tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği önemli kalemleri arasında yer almaktadır. Halk arasında köpek ısırması, akrep sokması gibi yaralanmaların üzerine yakı şeklinde konularak tedavilerinde kullanıldığı gibi, ağırlıklı olarak basur tedavisinde yararlanılır.

# Biberiye

Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz iklimine sahip ülkelerde 2000 metreye kadar olan yüksekliklerde yetişmektedir. Antioksidan özelliğinden yararlanan ilaç sanayi yanında, gıda sanayinin gözde ürünleri arasında gelir. Parfümeri ve eczacılık alanında da yaygın olarak hammadde işlevi görmekte, astım ve idrar yolları iltihaplanması başta olmak üzere halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kendiliğinden üreme özelliğine sahip olması sayesinde bakımı da zor olmaz.

# Lavanta

Ülkemizde doğal yollarla Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yetişen lavanta ilaç sanayinde merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kozmetik sektörünün vazgeçilmezi olan bitki cilt temizliği ve banyo sabunlarının değerli bir hammaddesidir. Rahatlatıcı etkisi nedeni ile halk arasında sinirsel hastalıklara karşı kullanılmakta; sivilce, saç dökülmesi ve bazı kadın hastalılarının iyileştirilmesinde tercih edilir. Dikimi üzerinden 1 yıl geçmesi ardından mahsul alınmaya başlayan lavanta en fazla 4 yıl ürün vermektedir.

# Oğulotu

Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi bitkinin üremesi için uygun topraklara sahiptir. Ağırlıklı olarak gıda sanayinin değişik alanlarında tercih edilmesi yanında, kozmetik sektörünün gözde hammaddesidir. Ayrıca mide ve kalp ilaçlarının yapımında kullanılan oğulotu, melisa olarak da bilinmekte ve yorgunluk ve uyku sorunlarına karşı halk arasında yaygın olarak faydalanılmaktadır. Verimi düşük olan ilk yıl ardından ilerleyen yıllarda ortalama 200 kilo ürün alınabilmektedir.

# Fesleğen

Tek yıllık bir bitki olma özelliğine sahip fesleğen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin tercih ettiği ürünler arasında gelir. Vücutta bulunan bakterilerin temizlenmesi yanında stres ve öksürük sorunlarına karşı etkili özelliği bulunur. Bitkinin en büyük özelliği yabancı ot bulunmayan toprak istemesidir. Yurdumuzun birçok yerinde ekime uygun olması yanında Ege Bölgesi alınacak verim açısından çok daha uygundur.

İlginizi çekebilir: Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Destekleri 2020

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *