«
Rüzgar Enerji Santrali Kurulumu ve Maliyeti

Rüzgar enerji santrali artık günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının artması ile vatandaşın çok fazla ilgisini çekmeye başladı bile. Şu an enerji üretiminin sadece %7’lik bir kısmını oluşturan enerji santralleri ilerleyen yıllarda çok fazla elektriğin üretimine katkı sağlayacak.

Durum böyle olunca devlette ise teşvik ve destek bu iş için oldukça fazla. Sizde bu alana yatırım yapıp artık yenilenebilir enerji kaynakları ile kazanç elde etmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Şehir merkeziden uzakta boş ve tamda enerji santrali kurmak için güzel bir arsanız var ise sizde bu işten devlet desteği ile para kazanabilirsiniz.

Neden Rüzgar Enerji Santrali Kurmalısınız?

Rüzgar enerji santrali kurarak aslında hem kendi cebinize bir katkı sağlamış hem de devletin yükünü hafifletmiş olacaksınız. Unutmayın geleceğin işi olma yolunda ilerleyen mükemmel bir yatırım fikri enerji santrali kurmak.

  • Enerji santrali kurmanın ilk nedeni aslında uzun vadede sizlere güzel bir kazanç kapısı ve elektrik faturalarınızı karşılamasıdır. Örneğin evinizin aylık kullandığı elektrik 100 TL ye tekabül ediyor diyelim kurmuş olduğunuz bir enerji santrali ile hem evinizin elektriğini karşılamış olacaksınız hem de arta kalan elektriği devlete satıp kar elde edeceksiniz. Peki bu işin giderleri yok ‘mu? dediğinizi duyar gibiyim. Bu işin gideri sadece yıllık Rüzgar panellerinin bakım ücreti. Sadece bu kadar. 
  • Rüzgar panellerini tercih etmenin bir diğer nedeni ise tamamen doğal bir enerji kaynağı olması. Düşünsenize petrolün ve diğer rezerve atıklarının dünyamızı soluduğumuz oksijeni atmosferi ne hale getirdiği ortada değil ‘mi sizce ‘de. Aynı zamanda yaşadığımız çevreyi etkilemesinin yanı sıra hayvanların neslinin tükenmesi ve daha birçok olumsuz nedeni ile tamamen bir felakete yol açmakta. İşte rüzgar paneli kurmanın ikinci nedeni ise tamamen doğal ve çevre dostu olmasıdır.

Rüzgar paneli kurmadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken iki husus vardır. Bunlar;

# Arazinizde rüzgar ölçümü yapmalısınız

İlk olarak işe rüzgar paneli kurmak istediğiniz bölgenin rüzgar ölçümünü yaparak başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken bir adet rüzgar ölçme aleti olan anemometre alıp veya kiralayarak arsanızın rüzgar şiddetini ve rüzgar hızını ölçmeniz gerekir. Rüzgar paneli kurmak için saatte en az 20-25 Km esen bir rüzgar hızı olması lazım. 

# Elektrik hatlarına yakın bir arazi seçmelisiniz.

Arazimiz neden hatlara yakın olmak zorunda diye soruyor olabilirsiniz. Bu işten asıl amacınız para kazanmak ise kurmuş olduğunuz panellerden kazandığınız elektriği elektrik hatlarına yollayarak elektriği nakit paraya çevirebilirsiniz. Fakat elektrik hatlarına uzak bir yerde elektrik panelleri kurarsanız bir de elektrik hattı kurmak için masrafa girmiş olacaksınız ki bu işlem oldukça maliyetlidir. 

Nasıl Bir Sistem Uygulayacaksınız?

Rüzgar panelleri kurmak için 3 farklı yöntem vardır peki siz bunlardan hangisini uygulayacaksınız? İsterseniz hemen bu yöntemlere geçelim.

Araziyi Kiracıya Vermek: Elinizde güzel bir arazi var ve bu arazide rüzgar enerji santrali ile para kazanmanız mümkün. Fakat rüzgar panellerini almak için belli bir bütçeniz ‘mi yok hiç problem değil. Elinizdeki arsayı bu işi yapmak isteyen bir yatırımcı ile görüşerek üretilen elektrikten kâr payı almak şartı ile ona kiralayabilirsiniz. Fakat arsayı kiralayacağınız için sizin kazancınızda epey bir düşer. Fakat kazancınız garantidir. 

Ortak Panel Kurmak: Örneğin arsanız var fakat bütçeniz yok diyelim problem değil kendinize bir yatırımcı bularak arsaya panellerin kurulumu yaptırır ve kazancı ortak bir şekilde alırsınız bu şekilde birçok kişi bu işten para kazanmaktadır. Önemli olan çevrenizin olması ve güvenilir bir kişi olmanız.

Kendi İşinizi Kurmak: Kendi arsanıza belli bir ayırdığınız bütçe ile kendi enerji santralinizi kurabilirsiniz. Bu sayede kazancın tümünü kendiniz almış olursunuz ve kendi elektriğinizi üretmiş olursunuz.

Rüzgar Türbini Kurulum Maliyeti Rüzgar Türbini Ne Kadar?

Eğer ki arsanızı kiraya verirseniz kazancınız çok fazla bir miktar olmayacaktır. Bunun en önemli sebebi ise firmaların yatırımı yapmasından kaynaklanmaktadır genellikle şirketler kardan %3 %6 arasında kiracıya pay vermektedir. 

Ortak bir proje ile bu işe girmeyi düşünüyorsanız rüzgartürbinlerinin bir milyon olduğunu sakın unutmamalısınız fakat sadece rüzgar türbini ile bu iş bitmiyor kurulum, işçi ücreti, sigorta, bakım masrafı derken ücretler daha fazla olmaya başlıyor. Bu yüzden giderleri güzel bir şekilde hesapladıktan sonra kimin ne kadar yatırım yapacağını resmi bir şekilde sözleşmeye çevirmelisiniz. 

Kendi kendinize bu işe girmek istiyorsanız normal haneler için olan rüzgar türbinleri sizleri karşılıyor. Genellikle 20 25 bin dolar olan bu türbinlerin masrafları ve bütün yasal sorumlulukları sizin üzerinizde oluyor.

Rüzgar Enerji Santrali Açmanın Belgeleri

  • Arsanın sizin adınıza olması ve kullanım hakkına sahip olmanız.
  • Kuracağınız kaynağın sizin olduğuna dair kanıt belgelemek. 
  • Tesis verimliliği için belgeler ve Başvuru formu ile dağıtım merkezine başvurmak gereklidir. 

Genellikle başvuru şirketleri başvuruları 1 ay veya en geç 2 ay içerisinde inceleyip geri dönüş yapmaktadır. 

Rüzgar Enerji Santrali Ne Kadar Kazandırır?

Şu an ise birçok kişinin sorduğu ve merak ettiği Kısıma geldik bu santraller ne kadar kazandırır? Elektriği devlete satmanız size daha çok kazandıracaktır. Çünkü özel şirkete satılan bir elektrik kar payı nedeni ile size devletten daha az ödeme yapacaktır. Fakat elektrik şirketi ile anlaşarak ve güzel bir kar ile satmanız imkansız değildir. Kurmak istediğiniz enerji santralinin boyutuna göre kar oranınız değişiklik gösterebilir.  

Devlete sattığınız 1 kW elektrik için devlet size 7 cent ödeme yapmaktadır. Fakat bu rakam desteklemeler ile 8 9 cent kadar olabilmektedir. Bol kazançlar.

İlginizi çekebilir: Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ve Maliyeti

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *