Yatırım Kulis

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Maliyeti ve Devlet Destekleri

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Maliyeti ve Devlet Destekleri

Hayvancılık ülkemizin geleneksel iş kollarından biri olmakla birlikte küçükbaş hayvan yetiştiriciliği her zaman önemli bir gelir kapısı olmuştur.

Ancak son yıllarda yem fiyatlarından başta olmak üzere pek çok etken bu verimli alandan yeterince yararlanılmadığını ortaya koymaktadır. Et fiyatlarını doğrudan etkileyen bu durum üzerine harekete geçen devlet, maliyetleri düşürmek için harekete geçmiş ve bu iş koluna ilgi duyanları cesaretlendirecek adımlar atmıştır.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyip maliyet ve destekler başta olmak üzere konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyeneler tüm detayları yazımızda bulabilirler.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Neden Önemli?

Keçi ve koyun gibi hayvanlara verilen genel isim olan “küçükbaş” geçmişten günümüze kadar her zaman insanlar için gelir kapısı olmuştur. Dünyanın en eski geçim kaynaklarından biri olarak kabul edilen küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarım ekonomisinin en önemli parçalarından biri oluşturmakta ve çok sayıda kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Bunun yanında et, süt, yün ve deri gibi küçükbaş hayvanlardan elde edilen ürünler birçok sektörün hammadde ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle çok değerli bir protein kaynağı olan bu hayvanlar aynı zamanda verdikleri süt ile insanoğlunun vazgeçemeyeceği canlılar listesinin üst sıralarında yer alır. Sadece ülkemizde et üretiminin % 25’i, süt üretiminin % 13’ü, deri üretiminin % 64’ü küçükbaş hayvanlardan elde edildiği düşünülürse ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır.

Küçükbaş Hayvanlar ve Özellikleri

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenler maksimum verim almak istiyorlarsa bu hayvanların üretim özelliklerini bilmek zorundadır. Aşağıda verdiğimiz listede ülkemizde ilgi gören hayvanların tüm özellikleri bulunmaktadır:

# Orta Anadolu Merinosu

Koç ve koyunları boynuza sahip olmakla birlikte ince, uzun ve yağsız bir kuyruk yapıları vardır. Ortalama 60 kg gelen bu cinsten günde 60 litre süt alınmakta ve yavru ağırlıkları ortalama 4,5 kg gelmektedir.

# Karacabey Merinosu

Kuyruk yapısı ince uzun olan bu türün baş, ayak ve vücudu beyaz renklidir. Yılda 2 kuzu verebilen dişiler boynuzsuz, erkekleri ise boynuzludur. Yılın 10 ayı üreme kapasitesine sahip dişileri aynı zamanda 70 ile 80 litre arası süt verebilmekte ve yavruları 4 ile 5 kg arasında gelmektedir.

# Menemen Koyunu

Et ve yapağı yoğunluğu özelliği ile dikkat çeken Menemen koyunu ortalama 70 kg gelmektedir. 4 ile 5 kg arası yapağı elde edilen türden ortalama 50 litre süt alınabilmektedir.

Asaf Koyunu

% 25 gibi bir oranda ikiz doğurma özelliğine sahip bu türün dişileri ortalama 5 kiloya varan yavrular dünyaya getirmektedir.  5 kiloya kadar yapağı verimi elde edilmekte 70 litre civarında süt verebilmektedir.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Maliyeti

Endüstriyel yem olarak tabir edilen ürünlerle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak doğal olarak maliyet artışına neden olmakta ve bu nedenle meralardan beslenmesine ağırlık verilmelidir. Ancak mera alanlarının yetersiz kaldığı bölgelerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanlar hazır yemler aracılığı ile besicilik yapmak zorundadır. Aşağıdaki yem tüketim tablosu maliyeler hakkında fikir sahibi olmanız için hazırlanmıştır.

DOĞUMDAN SONRAKİ 1-8 HAFTA

KABA YEM

KONSANTRE YEM

TEK KUZULU

1-1,5 KG

750 GR- 1 KG

ÇİFT KUZULU

1,5-2 KG

1-1,5 KG

DOĞUMDAN SONRAKİ 9-16 HAFTA

KABA YEM

KONSANTRE YEM

TEK KUZULU

1-1,5 KG

250-500 GR

ÇİFT KUZULU

1-1,5 KG

500-750 G

Yem fiyatları değişkenlik göstermekle birlikte 1 kg kesif yem ortalama 1,5 lira, yonca olarak da bilinen konsantre yemin ise kilosu 1 lira dolaylarındadır.

Bu bilgiler ışığında bir değerlendirme yapacak olursak 50 baştan oluşan bir sürünün yıllık yem maliyeti 35 bin lira civarındadır. Sürünün büyümesi ile birlikte bu maliyetin artması kaçınılmazdır. Bu nedenle mera alanlarını mümkün olduğunca kullanmanız maliyetin düşmesine neden olacaktır.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Devlet Destekleri

Yukarıda da belirttiğimiz üzere et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için devlet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlere önemli destekler vermektedir. Bankalar ve devletin kendi kurumlarınca hibe veya kredi şeklinde verilen bu destekler sayesinde üretim alanında artış planlanmaktadır.

KOSGEB ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu başta olmak üzere Ziraat, Vakıf ve Halkbank gibi devlet bankaları hibe ve kredi destekleri veren kuruluşlardır.

KOSGEB aynı zamanda süt sağım makinesi, barınak yapımı için gerekli malzemeler için de destek vermekte ve uygun şartları taşıyanlar hibe olanaklarından yararlanabilmektedir. 50 bin liraya adar olan bu hibeye 100 bin liraya kadar faizsiz kredi seçeneği de eklenmiştir.

İlginizi çekebilir: Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu ve Maliyeti

Exit mobile version