«
Hidroponik (Topraksız)Tarım Nedir, Nasıl Yapılır

Son yıllarda tarımsal faaliyet alanında Hidroponik tarım adı altında gündeme gelen topraksız tarım girişimci üreticiler tarafından tercih edilemeye başlamıştır. Topraksız tarım modeli hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt veren yazımız aynı zamanda bu modeli uygulamak isteyenler için kapsamlı bir rehber niteliğindedir.

Hidroponik Tarım Nedir?

Toprağın olmadığı bir ortamda tarım faaliyeti yapmak birkaç yıl öncesine kadar kulağa anlamsız gelmiştir. Tarım alanında meydana gelen çeşitli gelişmeler artık böyle bir modelin uygulanmasını olanaklı hale getirdi.

Geleneksel tarım faaliyetlerinde bilindiği üzere bitkiler büyümeleri ve mahsul vermeleri için gerekli olan mineralleri topraktan elde ederler. Topraksız tarım faaliyetleri ise bu minerallerin hazırlanan besin solüsyonları aracılığı ile bitkiye verilmesine dayanan bir sistemdir. 2050 yılına kadar tarım faaliyetlerinin % 80’ninin bu yöntemle gerçekleşeceğini öngören uzmanlar uygulamanın parlak geleceğine dikkat çekmektedir.

Neden Hidroponik (Topraksız) Tarıma Yönelmelisiniz?

Diğer adı Hidroponik tarım olan uygulama bitkilerin çeşitlerine göre farklı yöntemlerle yapıldığı gibi temel bileşeni suda yapılmasıdır. “Geleceğin tarım yöntemi” olarak tanımlanması nedeni aşağıdaki avantajları nedeniyledir.

Hızlı Büyüme

Bitkiler büyümeleri için ihtiyaç duydukları mineralleri toprağa nazaran su yolu ile daha hızlı alırlar. Neredeyse yarı yarıya bir büyüme sağlaması topraksız tarım avantajları arasında dikkat çekmektedir.

Minimum İlaçlama

Bitkilere önemli zararlar vererek tarım faaliyeti ile uğraşanları zarara uğratan böcek haşereler su ortamında barınamazlar. Bu nedenle çoğu zaman bu canlıları bitkiden uzak tutmak için yapılan ilaçlamaya ihtiyaç duyulmadığı gibi nadir olarak çok az duyulur.

Alan Avantajı

Hemen her yerde yetiştiricilik yapmaya uygun olması yöntemin dikkat çeken bir diğer avantajlarından biridir. Toprağın fakir, verimsiz olduğu coğrafyalar için önemli bir özellik olan bu yöntem sayesinde kayalık alanlarda hatta balkonda bile üretim yapılabilmektedir.

İş Gücünden Tasarruf

Bilindiği üzere toprakta yetişen bitkilerin bakımı için yılın belli dönemlerinde yoğun bir bakım çalışması gerekmektedir. Zararlı otlarından temizlenmesinden toprağın kazılmasına kadar geniş bir iş gücü çabası gerektiren bu yöntemin aksine topraksız tarımda bunların hiçbirine gerek olmadığı için iş gücünden tasarruf edilmektedir.

İklim

Toprakta yapılan tarım mevsimsel değişiklere uyum sağlanarak yapılmak zorunda olduğundan, bitkinin özelliğine göre mevsim beklenmesi şarttır. Oysa söz konusu yöntem ile suni ışık elde edebildiğiniz boş bir odada bile yılın her dönemi bitki yetiştirmeniz mümkündür.

Topraksız Tarım Yöntemleri Nelerdir?

Bitkilerin köklenme ve beslenme evrelerinin bitkinin özelliğine göre verilecek solüsyonlar ile büyümesine olanak veren topraksız tarım, yöntem olarak 2 ana grupta yapılmaktadır.

1) Su Kültürü İle

Durgun ve daha sık akan su kültürleri içerisine hazırlanan solüsyonlar aracılığı ile uygulana bu sistemde bitki kökleri 1-2 cm dolayında suyun içerisinde bulunmalıdır. Akvaryumdaki suyun oksijen seviyesini ayarlayan ve temizleyen motorların çalışma prensibine benzeyen motorlar ile desteklenen sistemin sağlıklı işlemesi için kesintisiz enerji üretimi önemlidir.

2) Ortam Kültürü İle

Talaş, ağaç kabuğu,  gibi organik ya da kum, çakıl plastik köpükler gibi inorganik materyaller yardımı ile sera ortamında yapılabilmektedir. Bitkilerin ihtiyacı olan su genel olarak damlama yöntemi verildiği yöntem ortamın ve bitkinin özelliğine göre günde 1 veya 2 kez uygulanır.

Topraksız Tarım İle Hangi Ürünler Yetiştirilebilir?

Çok sayıda bitkinin yetiştirilmesine olanak vermesi sayesinde girişimcilerin gözdesi olan topraksız tarım ile yetiştirilen bitkiler bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Bunda elbette pazarlama şartları da etkili olsa da başta domates, kavun, salatalık, kabak gibi bitkiler yetiştirilme tercihinde ilk sıralarda yer alır. Ege Bölgesi son yıllarda salatalığa yönelmiş olsa da, Antalya ve çevrelerinde günlük olarak tüketilen hemen her ürün yetiştirilmektedir. Karanfil, nane, gül, orkide gibi çiçek türlerini de üretmeye uygun olan topraksız tarım gün ürünleri gün geçtikçe ülkemizin önemli ihracat kalemleri arasına girmektedir.

Maliyet Durumu Nedir?

Led aydınlatma üniteleri, ışık rafları, besin galonları gibi ekipmanlar en küçük hacme sahip olması düşünülen topraksız tarım araçları içerisinde sayılabilecek temel unsurlardır. Dolayısı ile bir maliyet hesaplamasına girerken öncelikle temel gereçlerin durumu gözden geçirilmelidir.

Ancak kullanılacak cihazların güncel teknoloji ve modernizasyonuna balı olarak değişkenlik gösterecek bu ilk kurulum maliyeti ardından, geleneksek tarıma göre 2 kat daha fazla gelir elde etmek mümkün olmaktadır. Ortalama 3 yıl gibi bir süre sonunda tamamı ile kendini amorti edecek hale gelen işletmeler ilerleyen zamanlarda önemli paralar kazanabilmektedir.

Topraksız Tarımda Devlet Desteği

Ülkemizde yeni olan bir uygulama olması nedeni ile şu an potansiyelinin % 5’i ancak kullanılan topraksız tarım, devlet destekleri açısından önemli fırsatlara sahiptir. Sera üretimi için verilen tüm desteklere sahip olan yetiştiriciler, üretim yapacakları alanın büyüklüğüne ve üretim hacmine göre devlet bankalarından uygun şartlarda kredi kullanabilmektedir. Üretime yeni başlayacakların ihtiyacı olan araç ve gereçlerin temininden mevcut araçların modernizasyonuna kadar kullanabilen bu destekler sayesinde üreticilerin dünya pazarında diğer ülke yetiştiricileri ile rekabet etmesi amaçlanmaktadır. Çünkü dünya genelinde de giderek yaygın bir üretim alanı haline gelen topraksız tarım, doğru ve başarılı yapıldığı takdirde ülkemizin lokomotif ihracat alanlarından biri olamaya adaydır.

İlginizi çekebilir: Goji Berry (Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *