«
Emlak Vergisi Nedir, Ödenmezse Ne Olur

Gayri menkul denilen taşınmaz mal sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu olan emlak vergisi yasal bir yükümlülük olarak yıllın belli dönemlerinde ödenmesi gerekmektedir. 1329 sayılı kanun gereği ödenmesi gereken bu vergi bina ve arazi sahipleri için 2 çeşit olmakla birlikte içeriğinde oldukça detay barındırmaktadır.

Gayri menkul sahipleri için bütün detayları ile ele aldığımız emlak vergisi konusu hakkında merak edilen tüm detayları yazımızda bulmak mümkündür.

Emlak Vergisini Kimler Öder?

Yaşamın nereyse tüm alanında olduğu gibi bir taşınmaz malın tapusu üzerine olanlar vergiyi ödemek zorundadır. Yasanın belirlediği ödeme alanına giren gruplar şunlardır:

  • Her ne kadar tapusuz bir belge ile edinilmiş bir gayri menkul olsa bile, noterde imzalanan bir satış sözleşmesi veya senete imza atılması ile taşınmazı üstüne alanlar.
  • Vasiyetnamelerde sadece ismin geçmesi emlak vergisi mükellefi olmaya tek başına yeterli değilse de, vefat ardından miras devrolacağı nedeni ile vergi sorumluluğu başlar. Mirasçılar birden fazla ise vergi miktarı aralarında bölüştürülür.
  • Herhangi bir taşınmazı tapu yolu ile üzerine almış olanlar.

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Her ne kadar yasal bir zorunluluk olarak gayri menkul sahibi herkes bu vergiyi ödemek zorunda olsa da, ilgili kanunun belirlediği özelliklere sahip olanlar emlak vergisi kapsam dışı kalarak ödeme yapmazlar.

  • Hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,
  • 200 metre kare alanın altında ve sadece tek bir eve sahip olması şartı ile emekliler,
  • 200 metre kare altında eve sahip engelliler,
  • Gazi, şehit ve çocukları da 200 metre kare altında olması şartı ile,

emlak vergisi ödemek zorunda değildirler.

Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Metre kare üzerinden her yıl güncellen vergi tutarları bir yılı kapsayan 2 dönemde ödenmektedir. İlk dönem Ocak ve Mayıs ayları içerisinde, 2. Dönem Haziran ve Aralık ayları dahilindedir. Bu şekilde 2 eşit taksit ile ödenebilen emlak vergisini dileyenler tek seferde de ödeyebilir.

Emlak vergisi ödeme dönemleri içinde yatırılmadığı takdirde yasal ödeme zorunluluğu başlamaktadır. Bu süreç faiz olarak borcun üzerine yansıtılmakla birlikte uzun süre ödenmezse gayri menkulün elden gitme riski bile vardır. Vergi ödenmezse her ay için % 2 oranında faiz işletileceği unutulmamalıdır.2020 yılı emlak vergisi tutarı geçen yıla oranla % 11.29 artış göstermiş ve geçen yıl 100 lira vergi ödeyenler bu yıl 111.29 lira ödemesi kararlaştırılmıştır.

Vergi Belirleme Kriterleri

Sahip olunan gayri menkulün özellikleri esas alınarak hesaplanan emlak vergisi, taşınmazın değeri ile yasal olarak belirlenen oranın çarpılması ile elde edilmektedir. Büyükşehir belediye sınırları içinde yer alan yapıların vergi oranları 2 kat daha fazla olmakla birlikte, aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere arsa, konut, konut dışı yapılar ve arazilerin oranları da farklıdır.

EMLAK TÜRÜ

BÜYÜKŞEHİR SINIRI İÇİ

BÜYÜKŞEHİR SINIR DIŞI

Konutlar

Binde 2

Binde 1

Konut Dışı Yapılar

Binde 4

Binde 2

Araziler

Binde 2

Binde 4

Arsalar

Binde 6

Binde 3

İlginizi çekebilir: İcralık Olana Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *