«
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu ve Maliyeti

Dünya kaynaklarının sınırlı olması, nüfus artışı, küresel ısınma, çevre kirliliği gibi nedenlerden dolayı insanlık sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için çıkış noktaları aramaya başlamıştır. Bu nedenle her yıl pek çok buluş gerçekleşmektedir. Elektrikli araç da bu buluşlardan biridir. Petrol kaynaklarının sınırlı olması, gazların yarattığı çevre kirliliği ve aynı zamanda daha da ekonomik olması nedeniyle elektrikli araba geliştirilmiştir. Elektrik enerjisi ile çalışan bu araçlar henüz çok yaygınlaşmasa da yaygın kullanımı her geçen gün artmaktadır. Geleceğin trafik araçları olacağı öngörülmektedir. Bu sebeple geleceğin yatırımı, elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu olacaktır.

Ülkemizde de üretimi ve kullanımı başlayan elektrikli araçların şu anda en ihtiyaç duyulan gereksinimi şarj istasyonlarıdır. 2020 yılı itibariyle ülkemiz trafiğinde 1200 civarında elektrikli otomobil ve 590 tane şarj istasyonu mevcuttur. Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu bu araçlar için olmazsa olmazdır. Petrolle çalışan arabalar için benzin istasyonları olması gerektiği gibi elektrikli araçlar için de şarj istasyonları kurulması şarttır.

Şarj İstasyonu Kurulumu Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçların gürültüsüz çalışması ve gaz salınımının olmaması gibi avantajlarının yanı sıra diğer araçlar gibi yola devam edebilmesi için istasyonlara ihtiyacı olması ve bu istasyonların azlığı dezavantajıdır. Trafikteki elektrikli araç sayısının her geçen gün artması şarj istasyonlarının daha fazla noktada ve sıklıkta kurulumunu gerektirmektedir.

Sektörde Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu yapan ve satan firmalar vardır. İsteyen kişi ve firmalar bu kurumlarla anlaşarak belirlenen noktalarda şarj üniteleri kurulumunu yapmakta ve prosedürler yerine getirilerek faaliyete başlanmaktadır. Devlet tarafından da desteklenen elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için lisans şartı aranmamaktadır.

Elektrikli şarj istasyonu için öncelikle şarj istasyonu tedarik edilmesi gerekmektedir. Genellikle yakıt istasyonları kurulumu tercih edilen bu istasyonlar istenen her noktaya kurulabilir. Bir çalışan gerektirmeden sürücünün direkt kendisinin kullanabileceği bu sistem satıcı firmalar için ödemenin önden alınması, personel gereksinimi olmaması, büyük bir mekana ihtiyaç duyulmaması gibi özellikler nedeniyle oldukça avantajlıdır.

Elektrikli araç şarj istasyonları 2 çeşit şarj yöntemiyle çalışır. Normal şarj ve hızlı şarj olan bu yöntemler her istasyon kapasitesinde mutlaka olmalıdır. Hızlı şarj yolculuk esnasında aracın yola devam edebilmesi için en hızlı şekilde şarj olmasını sağlayan sistemdir. Uygun bir batarya sistemi gerektirir. Normal şarj ise süre sorunu olmayan araçlar için daha uzun sürede ve sabit konaklamalarda tercih edilen şarjlardır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu Maliyeti Nedir?

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için maliyet hesabı oldukça önemlidir. Bireysel olarak firmanızla bu işe girebileceğiniz gibi kurulumcu firmalar aracılığıyla da bu işe yatırım yapabilirsiniz. İki durumun avantajı, dezavantajları ve maliyetleri oldukça farklıdır.

Bir adet elektrikli şarj istasyonu ünitesinin ortalama maliyeti 4 bin Türk Lirasıdır. Yurt dışındaki üretici firmalarla iletişime geçilerek oradan tedarik edilmesi maliyeti daha da düşürmektedir. Ünitenin satın alınması ve kurulum ücreti haricinde bir de kurulacak alana kira maliyeti söz konusudur. Ülkemizde genellikle kurulum için benzin istasyonları tercih edilmektedir. Yakıt istasyonları buna bedel olarak aylık ortalama 500 – 4000 Türk lirası civarında kira ücreti almaktadır. Bu giderlere ek olarak bir de harcanacak elektrik tüketim bedeli hesaplanmalıdır. Bulunan noktanın aktif kullanılıp kullanılmadığına göre değişen bu maliyet her nokta için farklıdır. Tüm bu masraflara karşılık kullanılan elektrik giderinin %100 oranından fazlası gelir olarak yansımaktadır. Tüm bu avantaj ve dezavantajlar hesaplanarak maliyet hesabı yapılmalıdır.

Yatırım maliyetleri değerlendirildiğinde getirisi yüksek bir sektördür. Buradaki tek sorun ülkemizdeki elektrikli araç kullanımının henüz çok yaygınlaşmamasıdır. Ve yapılacak yatırımın buna değip değmeyeceğidir.

İlginizi çekebilir: Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ve Maliyeti

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *