«
Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu ve Maliyeti

Eski zamanlarda ana mesleklerden biri olan hayvan yetiştiriciliği günümüzde doğal kaynakların tükenmeye başlaması, büyük şehirlerin iş fırsatı sunmakta yetersiz kalması, sağlıklı ve organik beslenme alışkanlıklarına geri dönüşün tekrar yaygınlaşmasıyla yeniden popüler hale gelmiştir. Büyükbaş besi çiftliği kurulumu devletin de sunduğu desteklerle ülkemizde gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Büyükbaş Besi Çiftliği Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Büyükbaş besi çiftliği kurulumu yeniden geçerlilik kazanan ve çeşitli avantajlara sahip bir iştir. Kişilere ve ülkeye sağladığı katkı ve avantajlar şunlardır:

  1. Hayvancılığı desteklemek ve ülkemizde doğal kaynakların kullanımını çoğaltmak,
  2. Ülkemizde hayvancılık alanında üretimi arttırarak dışa bağımlılığı azaltmak,
  3. Büyükbaş hayvancılığın kazancının ve karlılık oranının yüksek olması,
  4. Kurulum sırasında devlet desteği sağlanması,
  5. Bilinçli ve doğru bilgilendirmelerle yeni sistemlerin uygulanmasına geçilmesi,
  6. İşleri kolaylaştırıcı modern ve teknolojik aletlerin kullanılması,
  7. Kişilerin sağlıklı beslenmek adına et, süt gibi doğal kaynak tüketimlerini arttırmaları.

Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu İçin Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?

Büyükbaş besi çiftliği kurulumu için hazır satılık durumdaki besi çiftliklerini satın alabilir, her şeyi hazırlayıp işletmek için size sunan firmalardan yararlanabilir ya da kendiniz tüm ayrıntılarla ilgilenerek çiftlik kurabilirsiniz. İlk iki yöntemde her şey hazır bir şekilde sizin kullanımınıza sunulmaktadır. Eğer kendiniz çiftlik kurmaya karar verdiyseniz şu aşamalardan geçmeniz gerekmektedir:

1) Öncelikle hangi alanda çiftliğin kurulacağının belirlenmesi ve tüm ayrıntıları belirleyen fizibilite raporunun hazırlanması gerekmektedir. Fizibilite raporu hazırlandıktan sonra işle ilgili tüm ayrıntılar belirlenmiştir ve projelendirme aşamasına geçilebilir. Fizibilite ve projelendirme aşamalarında veteriner ve ziraat mühendisi desteği kaçınılmazdır. Ruhsat işlemlerinde uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle projelendirme ve fizibilite işlemlerinin konunun uzmanı ve prosedürlere hâkim biri tarafından oluşturulması önem taşımaktadır.

2) Arazi belirlenmesi, fizibilite ve projelendirme işlemleri sonrasında arazi üzerinde açık ve kapalı alanlar oluşturarak çiftliğin kurulumu yapılmalıdır. Büyükbaş hayvanların kalacağı ahırlar işletmenin büyüklüğüne göre, çelik, prefabrik, betonarme olabilir. Bu yapılar arazinin coğrafik ve iklimsel koşulları, işletmenin öngörülen maliyeti ve kapasitesi hesaplanarak seçilmektedir. İnşa edilen yapı içerisindeki sistem için de planlama çeşitleri mevcuttur:

Bağlı duraklı ahır

Her hayvan bağlı şekilde kendi alanında araları ayrılmış şekilde ve önlerinde uzanabilecekleri suluk ve yemlik olanaklarıyla durmaktadırlar. Bu sistem bakım kolaylığı sağlamaktadır ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Serbest duraklı ahır

Her hayvan bağlanmadan kendi alanında serbesttir. Yalnız bulundukları alan kapalıdır. Suluk ve yemlik ihtiyaçları için her birinin özel alanı bulunmaktadır.Personele ve besiye rahatlık sağlayan bir sistemdir.

Serbest ahır

Hayvanlar serbest şekilde ve bir arada bulunmaktadırlar. İstedikleri gibi hareket serbestisi mevcuttur. Yemlik ve suluk alanları yer almaktadır.

Ayrıca ana bina içinde sağım ünitesi, doğum bölümü, buzağıların bakımlarının sağlandığı özel bölümler, personel ofisleri, yem saklama için depo gibi pek çok alan iç teçhizatlarıyla birlikte hazırlanmalıdır.

3) Fiziki tüm koşullar (elektrik, su vb olanaklar) ve gerekli tüm araç gereçler sağlandıktan sonra besi seçimi yapılmalıdır. Besi seçiminde dikkat edilecek noktalar; aynı cins besilerin seçimi, yaşa dikkat edilmesi (küçük yaşta besi seçmek her zaman daha uygundur), cinsiyet seçimi (erkek ağırlıklı seçim sağlıklı olmaları açısından daha avantajlıdır), fiziki özelliklerinin tam ve kusursuz olmasıdır.

4) Besi seçimi sonrasında uygun yemin seçilmesi ve yem tedariği yapılmalıdır. Kendi tarlası olan kişiler yemi kendileri sağlama olanağına sahiplerdir. Bu olanağa sahip olmayanlar yem üreticilerinden yem satın alarak bu ihtiyaçlarını karşılarlar.

5) Personel seçimi yapılmalıdır. Düzenli kontroller, hayvanların bakımı için veteriner ve diğer işler içinpersoneller belirlenmelidir.

Büyükbaş Besi Çiftliği Kurulumu Maliyeti Nedir?

Büyükbaş besi çiftliği kurulumu maliyeti; arazi büyüklüğü, çiftlik kapasitesi ve buna bağlı olarak giderlerin değişiminden kaynaklanan farklılıklar göstermektedir. Besi çiftliği kurulumunda yapılacak giderler şunlardır:

  1.  Arazi satın alma ya da kiralama masrafları
  2. Bina inşası (betonarme, prefabrik, çelik)
  3. Bina içi gerekli sistemin düzenlenmesi ve kurulumu
  4. Demirbaş malzeme ve araç gereçler
  5. Besi hayvanlarının satın alım masrafı
  6. Yem tedariği masrafı
  7. Ruhsat ve projelendirme masrafları

Besi çiftliği işletmek için aylık giderler ise şu şekilde olmaktadır:

  1. Arazi kişiye ait değilse kira gideri
  2. Hayvanların bakım, kontrol gideri
  3. Yem masrafı
  4. Elektrik ve su giderleri
  5. Personel maaş gideri

Tüm bu giderler ilk başta hazırlanacak fizibilite raporuyla belirlenmeli ve kişiler sürpriz giderlerle karşılaşmamak için ön hazırlık yapmalıdırlar. Bugün en düşük kapasiteli bir çiftlik kurumu için minimum maliyet 100.000 TL’dir. Kapasitenin büyümesiyle giderler de çoğalmakta ve kurulum maliyeti aynı oranda artmaktadır.

Devlet Destekli Yardımlar ve Köye Dönüş Projesi Nedir?

Büyükbaş besi çiftliği kurulumu için devlet kişilere maddi yardımlarıyla destek sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kosgeb ve birçok kurum yardım sağlayan kuruluşlar arasındadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2016 yılından beri her yıl açtığı başvurularla kişilere geri ödemesiz 30.000 TL hibe sunmaktadır. Köye Dönüş Projesi başlığı altında üretimi geliştirmek amaçlı sunulan bu hibelerden yararlanmak için hazır bir projenizin olması gerekmektedir. Kişilerin geri dönüşsüz olarak köye yerleşmeleri ve tarım ve hayvancılık alanında yatırım yaparak üretime başlamaları gerekmektedir.

Devletin belirli bölgelerde ( Gap, Dokap vb) hayvancılık yapımını teşvik amaçlı hibe dağıtımları mevcuttur.

Büyükbaş besi çiftliği kurmak isteyenler Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) yardım projelerine başvuru yapılabilirler.

Kosgeb’e başvurarak geri ödemeli ya da ödemesiz hibe ve kredi seçeneklerinden yararlanılabilir.

Ziraat Bankası’nın tarım ve hayvancılığı destekleyen kredilerine başvurarak maddi kaynak sağlanabilir.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu ve Maliyeti

Bir Cevap Yaz
Yazıyı Puanla !

Yatırımkulis Hakkında

avatar

Yatırımkulis

Yatırımkulis.com olarak ziyaretçilerimize yatırım fikirleri, para yönetimi ve daha birçok finansal konuda fikir alışverişinde bulunma amacındayız.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *