Yatırım Kulis

Amazon Hissesi Nasıl Alınır?

IMG_20201222_193628

 

1999 yılında kurulduktan sonra kısa sürede dünyanın önde gelen perakende şirketleri arasında yer alan Amazon hissesi yatırımcıları her zaman cezbetmektedir. Bugün 1 trilyon dolar gibi bir piyasa değeri bulunan şirket hisseleri hemen her ülkede ilgi görmektedir.

Amazon hissesi almak isteyenler için hazırladığımız yazımız yatırımcıların doğru ve yerinde karar almalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

  • Hisse Almadan Önce Amazon’u Araştırın

Amazon hissesi satın almak diğer şirket hisseleri almak kadar kolay olsa da kulaktan dolma bilgilerle paranızı riske atacağınız bir hareket olmadığını hatırlatmak isteriz. Zira büyük bir kısım şirketi sadece çevrimiçi hizmet sunan alışveriş sitesi olarak tanımakta ve ne kadar yanıldığını bilmemektedir. Oysa Amazon bünyesinde reklam ve yayımcılık da olmak üzere birçok faaliyet bulunaktadır. İnternet giyim alışverişinin önde gelen sitelerinden Zappos ve gıda market devi Whole Foods’da yine şirket içerisinde kendini barındırır.

Dolayısı ile şirket bünyesinde yer alan tüm bileşenler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmadan hisselere yönelmeniz doğru olmaz. İçerisinde yer alan şirketlerin mali değişkenlikleri, bilançoları ve diğer unsurlar hisselerin değerine doğrudan etki edeceğinden mutlaka bilgi almanız tavsiye edilir.

  • Her Şirket Hissesi Size Uygun Olmayabilir

Amazon hissesi ile para kazanmak elbette satın alırken asıl amaçtır. Ancak borsa yatırımlarının çoğu uzun vadede gelir getirisi olan yatırımlar olduğu gerçeği göz önüne alındığında en az 5 yıl gibi bir süre hisseleri elinde tutmak zorunda kalacağınızı bilmeniz gerekir.

Bu açıdan bakıldığında hisseleri acil bir durumda elinizden bırakmayacak yedek fona sahip olmanız, yoksa oluşturmanız gerekebilir. Hisse alırken amacınız kısa vadeli hedefler bile olsa bir risk değerlendirmesi yapmanız mutlaka gerekecektir.

Tam bu noktada Amazon hissesine yatırım yapmak isteyenler için alternatif bir yol önerisi yapabiliriz. Şöyle ki, yatırım fonları sayesinde bireysel satın alma yerine riski minimuma indirmek mümkündür. Yatırım fonları içerisinde çok sayıda seçenek barındıran uygulamalar olması nedeni ile diğer şirket hisselerinde olduğu gibi risklere karşı yatırımcıları çok daha korunaklı hale getirmektedir. Bu sizi aynı zamanda hisseler üzerinde yaşanan sert iniş çıkışlara korumakla kalmayıp karar mekanizmanız üzerinde de olumlu etkisi olacaktır.

  • Portföy Zenginliği Önemli

Hisse satın almanın doğasında bulunan risk faktörü söz konusu Amazon gibi bir şirket için de geçerli olduğunu unutmamanız gerekir. Bu nedenle Amazon hisseleri edinme kararı verdiğinizde yaşanacak olası düşüşlerde kendinizi korumak adına portföyünüzü mutlaka zenginleştirmeniz gerekmektedir.

Beklenti, tercih ve riskleri değerlendirmeniz ardından bir aracı kurumdan da destek alarak portföyünüzü nasıl çeşitlendireceğinize karar verebilirsiniz. Düşük maliyetli fonlar başta olmak üzere diğer tercihler arasından tercih yapmak hisseler üzerindeki baskıyı azaltacağı gibi olası risklere karşı sizi korunaklı duruma getirecektir.

  • Hisseleri Mutlaka Aracı Kurumdan Alın

Amazon hissesi almak istediğinizde bir aracı kurum üzerinden edinmeniz tavsiye edilir. Zira bu kuruluşlar Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenli olarak denetlenen kuruluşlardır.

Açmanız gereken bir yatırım hesabı öncesi aracı kurum hakkında bir araştırma yapmanız mutlaka tavsiye edilir. Zira her kurumun aldığı komisyon oranlık değişmekte ve masraf giderler farklılık göstermektedir. Aracı kurumların bazılarında hesap alt limitleri bulunduğunu unutmamanız yapacağınız araştırma sırasında gereklidir.

Amazon hissesi değeri ne olursa olsun yatırımlarınız öncesinde mutlaka araştırma yapmanız olası zararınızın önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Uzun Vadeli Yatırım İçin Hangi Hisseler Tercih Edilmeli?

Exit mobile version